Annons

Annons

Radikal förändring av polsk polis

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polen är kanske det av de nya EU-länderna som förändrats snabbast. Sedan EU-medlemskapet 2004 har ekonomin gått från klarhet till klarhet, samtidigt som resten av samhället reformeras i snabb takt. Polisen gör allt vad den kan för att hinna med i det höga tempot.Polen är kanske det av de nya EU-länderna som förändrats snabbast. Sedan EU-medlemskapet 2004 har ekonomin gått från klarhet till klarhet, samtidigt som resten av samhället reformeras i snabb takt. Polisen gör allt vad den kan för att hinna med i det höga tempot.

– Sedan vi blev medlemmar i EU har samarbetet med kollegorna i andra poliskårer inom unionen utökats kraftigt, bland annat genom Europol. Men vi håller fortfarande på att lära oss hur vi bäst kan utnyttja samarbetet med våra nya EU-kollegor, berättar Zbigniew Matwiej, chefstalesman för polska polisen, Policja.

Nu är det inte bara EU-inträdet som förändrat Polen. När kommunismen föll 1989 blev det starten på en total omstrukturering av hela samhället. En process som i allra högsta grad fortfarande pågår.

– Jag ska ta ett exempel, förklarar Zbigniew Matwiej pedagogiskt (han var lärare före poliskarriären). Förr hette polisen Milicja och slogs med folket i samband med demonstrationerna. När kommunismen föll började vi göra om polisen radikalt. De politiska elementen togs bort och man döpte om kåren till Policja. Framförallt har lagstiftningen gjorts om så att vi nu ska tjäna folket, inte myndigheterna.

– När jag började inom polisen i början på 1990-talet, litade inte folket på oss. Och det var kanske inte så konstigt, uniformerna ser likadana ut som förr och det tar tid att förändra attityder. Idag visar undersökningar att 70 procent av befolkningen faktiskt litar på oss. Det är tre gånger så höga siffror som 1992. Så vårt arbete med att förändra attityderna inom kåren har gett resultat, även om mycket återstår.

6 månaders utbildning

Den polska polisen består av en stor kår med 98 900 poliser, organiserade i 17 distrikt. Drygt 10 600 (11 procent) av dem är kvinnor. Alla får en grundläggande polisutbildning på knappt sex månader på någon av åtta polisskolor runtom i landet. Ingångslönen för de nyutexaminerade är 1 200 till 1 400 zloty (2 970 – 3 460 kronor) efter skatt. Senare kan de söka till olika specialutbildningar. Om de har en civil akademisk examen kan de så småningom ansöka till den eftertraktade sex månader långa polisofficersutbildningen på landets enda polishögskola i Szczytno.

Polens poliser har strejkrätt, och en del strejkade för högre löner så sent som i somras. Men de flesta är inte med i det enda polisfacket (NSZZ Policjantóv). Det gäller speciellt den yngre generationen.

Höga risker en nackdel

En av dem är 25-årige polissergeanten Kamil Tomaszczuk.

– Jag tycker inte det känns som om jag behöver facket, även om jag vet att de kan hjälpa poliser som har problem.

Kamil lockades till polisen av en polsk TV-serie som i slutet av 1990-talet på ett realistiskt sätt skildrade polisens arbete.

– Jag tyckte det verkade spännande med nya utmaningar varje dag. Och nu, efter sex år som polis, tycker jag fortfarande att det är spännande. Det är intressant att få möta så många olika människor. De få gånger när man märker att man kunnat hjälpa någon att förändra sitt liv till det bättre är otroligt givande.

Kamil Tomaszczuk arbetar som patrullerande polis i Blalystok, bara 80 kilometer från gränsen mot Ukraina. Med cirka 300 000 invånare har man kanske inte lika grov brottslighet som i huvudstaden Warzawa, men det gränsnära läget påverkar ändå kriminaliteten. Som i många andra städer präglar också narkotikan polisens arbetssituation.

– De höga riskerna är jobbets största nackdel, tycker Kamil. När man har att göra med en knarkare vet man aldrig vad som ska hända, vad han har i fickan. Kanske är det en blodig kanyl? Kanske är han infekterad med HIV?

– Sedan kunde så klart lönen varit högre också, fortsätter han.

Den polska polisen startades 1919. Under den tyska ockupationen1939-1944 var kåren upplöst. När sedan kommunisterna tog makten efter kriget skapades den partibundna poliskåren Milicja. 1989 reformerades alltså polisen igen och fick namnet Policja.

Polisen på gatan

Namn : Kamil Tomaszczuk

Ålder: 25 år

År i yrket: 6

Lön: 1 600 zloty/månaden efter skatt (cirka 3 960 kronor)

Arbetstid: 40 timmar/veckan, oftast 12-22 eller 14-24. Fler nattpass på sommaren.

Jobbar med: Patrullerande polis i staden Blalystok, 200 km nordöst om Warzawa.

Utbildning: 3 månaders polisträning

Bra med att vara polis: Nya utmaningar varje dag. Att få träffa många människor, och kunna hjälpa en del.

Nackdelar: Det är farligt. Och lönen kunde varit högre.

Medlem i fackförbund: Nej, det känns inte som om det behövs. Många yngre poliser är inte med.

Snabbfakta:

Folkmängd: 38,2 miljoner

Yta: 312 683 km2 (Sverige 449 964 km2)

Huvudstad: Warzawa (1,8 miljoner invånare)

Statskick: Republik

Valuta: Zloty (zl eller PLN). 1 zloty = 2,47 SEK.

Big mac-index: En Big Mac & Co-meny kostar 11,50 zloty (28,50 kronor)

Marko Wramén

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser