Annons
Annons

Poliselever skadade vid vapenolycka

17 januari 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Två poliselever i Växjö skadades under träningsskjutning när vapendelar träffade deras ansikten. Allt skytte vid skolan är tills vidare stoppat.Två poliselever i Växjö skadades under träningsskjutning när vapendelar träffade deras ansikten. Allt skytte vid skolan är tills vidare stoppat.

Det var i månadsskiftet november-december som två olyckor inträffade inom loppet av en vecka vid träningsskjutning på polisutbildningen i Växjö. Vid båda tillfällena har manteln på övningsvapnet, SigSauer 229, delat sig och den bakre delen har träffat skyttarna i ansiktet. All träningsskjutning är tills vidare stoppad på utbildningen.

– Vi beklagar det inträffade väldigt mycket. Jag förstår att de drabbade är upprörda, men vad vi kan se handlar det inte om några rutiner som brustit, säger Betty Rodin, prefekt på polisutbildningen i Växjö.

Hon berättar att de två eleverna, en man och en kvinna, inte är allvarligt skadade.

– Det rör sig om skärsår och eventuellt kan kvinnan ha ådragit sig skelettskador i ansiktet, säger hon.

Slitet vapen

Den första olyckan inträffade enligt Mikael Franzén, som är polislärare och vapentekniker på utbildningen, med ett vapen som var slitet och den olyckan är därför inte så anmärkningsvärd. Därefter togs alla gamla vapen bort från utbildningen, men trots det så inträffade alltså ytterligare en olycka en vecka senare, med ett vapen som inte var slitet.

– Det är inte acceptabelt. Att vapen spricker kan inträffa men vapen ska inte kunna dela sig på det här sättet, säger han.

Mikael Franzén berättar att det inträffade kommer att utredas noggrant efter jul. Vapnen kommer att skickas till tillverkaren SigSauer och han kommer själv att åka till fabriken för en dialog om det inträffade. Enligt honom har en liknande olycka inträffat vid polisutbildningen i Umeå.

Mostafa Alshawi, som är ordförande i studerandeförbundsområde Växjö, är i stort sett nöjd med hur skolan agerat både före och efter olyckorna.

– Det rör sig om olyckshändelser och vi tycker inte att skolans lärare eller ledning kan lastas för det inträffade, säger han.

Mostafa Alshawi säger också att man avvaktar vidare åtgärder tills utredningen av händelserna är klar. Enligt honom har många av de studenter som deltog vid skjutträningen då olyckorna inträffade tagit mycket illa vid sig.

– Skolan måste se över rutinerna ännu en gång, även om vi upplever att rutinerna varit bra, säger han.

RPS följer upp


– Vi tar det inträffade på stort allvar och kommer att följa upp det, säger Roger Alvefuhr, poliskommissarie som arbetar med vapenfrågor på RPS.

Roger Alvefuhr säger att han aldrig hört talas om liknande olyckor med den här typen av vapen. Han berättar att man kommer att göra en fullständig metallurgisk undersökning av vapnen.

– Allt talar för att det rör sig om utmattningsskador. Vapnen på polisutbildningarna utsätts för stort slitage, säger han och tillägger att han inte själv sett vapnen och därför har svårt att säga mer just nu.

Ola Antonsson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst