Annons

Annons

Ny facklig utbildning 2007

22 mars 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Kvalitetssäkring och fler steg i den fackliga utbildningen. Det är vad förbundsstyrelsen vill uppnå med den nya utbildningsmodellen som lanseras i år.Kvalitetssäkring och fler steg i den fackliga utbildningen. Det är vad förbundsstyrelsen vill uppnå med den nya utbildningsmodellen som lanseras i år.

– Det är inte bara polisyrket som har blivit mer komplext på senare år, säger Jan Karlsen, ordförande för Polisförbundet. Även rollen som förtroendevald har förändrats och blivit svårare. Därför krävs det kunskap, oavsett på vilken nivå man arbetar.

Med det som utgångspunkt har förbundsstyrelsen fattat beslut om den nya modellen för facklig utbildning. Beslutet grundar sig på att man vill kvalitetssäkra utbildningen och uppnå större enhetlighet över landet.

Den nya fackliga utbildningen kan beskrivas som en utbildningstrappa i sex steg. Enligt planen ska man ha gått steget innan för att få gå nästa steg i utbildningen. Men ingen regel utan undantag. Om man exempelvis är nytt skyddsombud, som snabbt måste skaffa sig kunskap i ett specifikt ämne som inte tas upp i de första två stegen, kan man få gå steg tre utan att ha passerat de tidigare.

– Målet är också att utbildningarna ska inspirera till nya tankesätt och idéer, motivera deltagarna till utveckling och inte minst skapa kunniga förtroendevalda med förmåga att ligga steget före arbetsgivaren, säger Jan Karlsen.

Ny modell för facklig utbildning:

1. Introduktionsutbildning , kommer precis som idag att hållas lokalt, det vill säga på förbundsområdesnivå. Innehållet är fokuserat på den fackliga företrädarens roll. Syftet med den 1-2 dagar långa utbildningen är att den förtroendevalde ska förstå sitt uppdrag, få kunskap om polisförbundets organisation, historia och stadgar samt få en inblick i förenings- och mötesteknik.

2. Grundutbildningen, hålls i central regi. Syftet med kursen är att den förtroendevalde ska se sin roll i helheten och ge stöd till att våga företräda medlemmarna och påverka fackligt i kontakt med arbetsgivaren. Man ska också få kunskap om polisförbundets yrkespolitik och hur de kan bidra till att vi lever efter Polisförbundets värderingar och hur vi kommunicerar dem.

3. Funktionsutbildningarna, är helt nytt, där syftet är att deltagarna ska få spetskompetens inom ett visst ämnesområde. Tanken är också att kursdeltagarna, efter genomgången kurs, ska känna större trygghet i sin roll. Utbudet kan skilja sig från år till år, beroende på behov och verksamhetens mål och inriktning.

4 . Påbyggnadsutbildningen, kommer att utvecklas under året och påbörjas under 2008. Syftet med denna utbildning är att kursdeltagaren ska få utökad kunskap om specialinriktade frågor såsom villkorsfrågor, löneförhandling, organisationsförändringar och anställningsvillkor. Vidare ska man våga ställas inför större utmaningar.

5. Fördjupningsutbildning, kommer att utvecklas under året och påbörjas under 2008.

6. Högre facklig utbildning bedrivs via TCO och ger delvis akademiska poäng. För att få gå dessa utbildningar måste man ha genomgått alla övriga steg i utbildningstrappan.

Anna Erhardt

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst