Mostafa Alshawi kom till Sverige och Malmö från Irak som fyraåring. Nu går han sista terminen på polisutbildningen i Växjö och har precis avgått som ordförande för studerande förbundsområde Växjö.Mostafa Alshawi kom till Sverige och Malmö från Irak som fyraåring. Nu går han sista terminen på polisutbildningen i Växjö och har precis avgått som ordförande för studerande förbundsområde Växjö.
Han ser på de irakiska flyktingarnas situation som bara den kan som har egna erfarenheter av något liknande. Samtidigt tycker han att mycket skiljer sig åt om man jämför flyktingströmmarna i samband med Iran-Irak kriget och Gulfkriget, med dagens situation.
– Tidigare var flertalet irakier som kom hit högutbildade. Vi hade inte så svårt att förstå det svenska samhället.
Nu kommer många flyktingar från de fattiga ökentrakterna mellan Irak och Saudiarabien. Det rör sig ofta om en utarmad och outbildad landsortsbefolkning med liten eller ingen erfarenhet av stora städer.
Majoriteten av dem kan, enligt Mostafa, inte utan hjälp sätta sig in i hur ett västerländskt samhälle fungerar.
– Det tar åtta timmar att flyga hit, samtidigt rör det sig om en resa på 1 600 år i tiden. Så stor är skillnaden mellan vad de lämnar och vad de kommer till.
Han är oroad inför framtiden och konstaterar att det inte finns några genvägar. Ska integrationen fungera krävs massiv information till de nyanlända. Språket är viktigt, men ännu viktigare är att de får hjälp att fungera efter alla traumatiska upplevelser, enligt Mostafa.
– De måste på nytt lära sig de subtila normer och värderingar som finns i ett samhälle. Polisen kan spela en viktig roll, exempelvis genom att skapa förtroende för myndigheterna.
Utbildar kollegor i mångkultur
Under studietiden har Mostafa hållit i vidareutbildningar för poliser med temat mångkultur och bemötande. Nu har han startat ett eget konsultföretag för att kunna fortsätta arbetet som han glöder för.
Men Mostafa har inte alltid haft bra kontakt med myndigheterna och att han själv skulle bli polis var länge otänkbart. I Rosengård där han växte upp var uniformerade personer någonting som barnen var rädda för.
– Vi lärde oss av föräldrarna. Varje gång jag såg en polis sprang jag och blev naturligtvis jagad.
En gång frågade en flämtande polis varför Mostafa Alshawi alltid flydde. Det fanns ju ingen anledning för honom att springa.
– Jag hade inget svar. Det var så jag och mina kompisar gjorde.
Till sommaren börjar Mostafa sin aspiranttjänstgöring i Malmö, kanske i Rosengård. Men det är kluvet. Dels vill han dit, samtidigt tycker han att det vore skönt att slippa.
Vem vill göra sina första lärospån i ett nytt yrke där man växte upp och alla känner en?
Samtidigt finns det ett tryck från omgivningen. Det är klart, är en vanlig åsikt, att en polis som till och med är uppvuxen i det mytomspunna Rosengård ska bli en länk mellan det gamla och det nya Sverige.
På gott och ont finns förväntningar som det är svårt att värja sig mot.
– Jag har alltid känt så. Människor tror att jag ska agera på ett visst sätt bara för att jag är muslim och uppvuxen i Rosengård. Då är det lätt att det blir en självuppfyllande profetia.
Men Mostafa har aldrig känt sig så uppskattad som inom polisen. Han säger att han för första gången bedöms utifrån andra kriterier än sin härkomst.
– Jag har aldrig upplevt något som ens påminner om främlingsfientlighet mot mig i kåren. Däremot finns det en speciell jargong som det kan ta ett tag att tolka.
Parallellt med aspiranttjänstgöringen planerar Mostafa att läsa juridik. Han hymlar inte med sina mål. Han vill göra karriär och han vill göra det som polis.
– Kanske är det rester av något osvenskt, jag har aldrig haft svårt att säga sådant.
Polisdrömmar i krigets Irak
Det var först 2004 som polisdrömmen väcktes. Tidigare läste han till civilingenjör, men kriget i Irak gick inte att bortse från. En vecka efter det att de första engelska soldaterna anlände återvände Mostafas föräldrar, till Irak.
Själv kände han det som om han hade två hemländer. Han åkte med Röda Halvmånen – den islamska världens motsvarighet till Röda Korset – till Bazra. Där var fortfarande förhållandevis lugnt, men Mostafas uppgift var att köra transporter till krigets Bagdad, där han kom att tillbringa fyra månader.
– Först reagerade jag varje gång det small, men efter några veckor märkte jag det knappt. Det är nyttigt att se hur man förändras.
Det var i Bagdad som han bestämde sig för att byta bana och själv bli polis. Han såg den irakiska polisens arbete och blev imponerad. Han såg soldaterna från USA och England hälsas som befriare.
Nu beskriver han det som något som påminner om en vision, en glasklar plötslig insikt om att han måste göra en egen insats.
– Jag tänkte på Malmö och Rosengård och såg samma situation i det lilla. Jag ville bli polis och bistå med mina erfarenheter.
Namn: Mostafa Alshawi
Ålder: 23 år
Bor: Växjö, Malmö
Familj: Föräldrar, syskon, flickvän
Aktuell: Ordförande för Växjöstudenterna, undervisar poliser i mångkultur och bemötande.
Utbildning: 1 år programvaruteknik, därefter polisutbildningen.