Det har nu gått sju år sedan tjugohundratalet började. Vi har i dag år 2007 (tjugohundrasju).
Tyvärr har det visat sig att alltför många fortfarande inte vet att det heter ”tjugohundrasju” och INTE ”tvåtusensju”. Många personer i offentliga sammanhang, säger fel. En yrkesgrupp som ofta uttalar årtalet 2007 fel är de anställda inom polisväsendet. Nästan dagligen hör man någon polis (hög eller låg) säga år ”tvåtusensju”. Det sker i vanliga intervjuer, i trafikprogram i radio och TV, bl.a. i TV-programmet Efterlyst.
Varför, frågar man – är det så svårt att säga det korrekta ”tjugohundrasju”?
Sveriges Radio och Sveriges Television samt TV 4 har en policy som säger att man ska säga år ”tjuguhundra…” och inget annat. Inför samma policy inom polisväsendet.
Svenska språknämnden rekommenderar tjugohundratalet som benämning för århundradet 2000-2099.
Uttrycket tjugohundra är inte konstigare eller mer ologiskt än exempelvis elvahundra och nittonhundra.
Det är därför lämpligt och logiskt att de olika årtalen under tjugohundratalet får benämningar som utgår från ordet tjugohundra, alltså tjugohundraett, tjugohundratvå, precis som man säger nittonhundra, nittonhundraett, nittonhundratvå.
Av ovanstående framgår klart och tydligt att årtalet 2007 uttalas ”tjugohundrasju”.
Inte fanns det väl någon som sa ettusenniohundranittionio (1999) året innan det blev år 2000 (tjugohundra)?
Nu gäller det att alla som ännu inte lärt sig att uttala årtalen under tjugohundratalet rätt att lära sig det. Felaktiga uttal sprider sig gärna som ringar på vattnet.
Nu är det hög tid att man på allvar tar upp den här frågan på alla arbetsplatser. Varje företag eller myndighet som ska låta någon representera företaget eller myndigheten i radio och TV måste lära sig att uttala årtalen under tjugohundratalet rätt.
Diskutera gärna det här med varandra. Om någon gör fel årtalsuttal – säg ifrån!
Hur är det med våra riksdagsmän och politiker? Dåligt! Våra valda förtroendemän i Sveriges Riksdag och regering borde också föregå med gott exempel och uttala årtalen under tjugohundratalet rätt!
Vad gör skolorna och undervisningsanstalterna, till exempel Polishögskolan, i denna fråga?
I fortsättningen säger vi alla inom polisen ”tjugohundraÖ.” eller hur?
Jan-E. Israelsson,