I Sverige finns ingen mutkultur och det händer sällan att misstankar riktas mot poliser. Men många kan berätta om hur de erbjudits allt från sex till pengar.I Sverige finns ingen mutkultur och det händer sällan att misstankar riktas mot poliser. Men många kan berätta om hur de erbjudits allt från sex till pengar.
Den senaste tidens rapportering om mutmisstankar mot en Stockholmspolis väcker stor uppmärksamhet. Men situationer som denna är mycket ovanliga. Att poliser i Sverige fälls för mutbrott sker så sällan att juristerna knappt kan erinra sig när det hände sist.
– Ett fåtal poliser anmäls, men åtal är extremt ovanligt. Sedan jag började med detta 2001 har jag inte varit med om ett enda fall, säger Christer Ekelund, chefsåklagare vid riksenheten för polisbrott.
Lena Kangas har samma erfarenhet. Hon har varit chef för CU i två och ett halvt år och har aldrig handlagt ett mutärende.
– Det är ett mycket gott betyg. I många länder är mutor en del av vardagen, men här är poliskåren närmast kemiskt fri från sådant.
Hon är övertygad om att poliser vet att det är nolltolerans som gäller och agerar därefter. Avgränsningen kan dock vara besvärligare när det handlar om gåvor som inte är avsedda att vara mutor. Var går gränsen om en tacksam privatperson vill skänka en vas efter det att ett inbrott klarats upp? Eller vad säger man till krögaren som vill bjuda på middag som tack för en effektiv polisinsats?
– Vad gäller vasen finns det en skatteaspekt att tänka på. Värdet kan inte uppgå till många tior innan gåvan är skattepliktig.
Pizzarabatter i gråzonen
Krögarens middag eller kanske återkommande rabatter på samma näringsställe hamnar lätt i en rättslig gråzon.
– Då är vi inne på det som jag kallar pizzarabatter. Det kan röra sig om ett oskyldigt sätt att tacka för hjälpen, men det kan också vara en metod att knyta en polis till sig. Oavsett vilket måste man avstå, även om det känns både oartigt och jobbigt.
Vad gäller regelrätta mutor, då en polis får ekonomisk kompensation för att handla på ett visst sätt (eller låta bli att handla) spelar belopp eller värden ingen roll. I princip kan en femkrona räcka för att konstituera bestickning och muta.
– Det finns ett rättsfall när en snattare fälldes för att ha försökt muta två väktare med en tjuga. Först lovade han en hundralapp men hade inte så mycket, säger Peter W Nilsson.
Han är kammaråklagare och har under sin tid vid Riksenheten mot korruption kommit i kontakt med åtskilliga försök att muta poliser. Bland annat nämner han kommunalpolitikern som fälldes för att ha erbjudit en polis en flaska vin efter en rödljuskörning. Ofta rör det sig varken om sofistikerade brottslingar eller brott.
– Poliser märker snabbt vartåt det lutar och vet hur de ska hantera situationen.
Oklart vad som gäller
Då är de så kallade pizzarabatterna ett större problem, eftersom gränserna är flytande och rättspraxis saknas.
– Faktiskt är inte det här med rabatter prövat i domstol. Exakt vad som gäller är svårt att säga.
Mats Johansson, förundersökningsledare trafik i Malmö, påpekar att det inte är ovanligt att näringsidkare vill ge specialpriser till poliser.
– Då blir det tack, men nej tack. Det där vill man inte skita ner sig med och jag tror att de flesta har samma inställning.
Vad gäller regelrätta mutförsök har han hunnit samla på sig en omfattande lista under en lång karriär. Vid ett tillfälle åkte en känd direktör fast för rattfylla och halade fram ett antal tusenlappar. Mats Johansson anmälde det inträffade.
– Men det lades ner. Hade jag varit kallare kanske jag kunnat binda honom vid det, men nu fattades bevis.
Vid flera tillfällen har han råkat ut för att kvinnor har försökt muta med sex. Ofta har det skett i samband med trafikkontroller och Mats Johansson tror att det är annat som driver än viljan att slippa undan förhållandevis låga bötesbelopp.
– Säkert är det någon sorts spänning. Jag tycker att det är osmakligt, något man mår illa av att råka ut för. Det har varit likadant under hela min tid som polis. Först börjar det med tårar, sen kommer sexerbjudandet pang på och utan omskrivningar.
Vid ett tillfälle kom en kvinna knallande in i polishuset med en flaska dyr champagne i handen.
– Hon hade på sig en minikjol och föreslog att vi skulle glömma en fortkörningsbot. Det handlar om vanliga gifta kvinnor, helt otroligt.
Billig lunch praktiskt problem
Polisinspektör Sture Thelin beskriver hur han och kollegorna erbjudits speciella rabatter på lunchkrogar. Det rör sig inte om uttalade mutor, utan om agerande i det oreglerade gränslandet mellan tillåtet och otillåtet.
– Då tänker man, jaha hit kan vi inte köra igen. Ibland har det varit ett praktiskt problem att hitta nya lunchställen hela tiden.
Men Sture Thelin har också råkat ut för personer som försökt ge honom pengar i samband med att han har utfört sitt arbete som trafikpolis.
– Sedlarna ligger vid körkortet. Det är omöjligt att bevisa. Bara kortet tack, säger man.
Också människor som avslöjats när de begått mer eller mindre pinsamma brott kan ta till desperata åtgärder.
– Mellan raderna framgår att det finns fördelar att vinna. Med tiden lär man sig att bromsa varje försök innan det ens blivit ett försök.
Fakta
– Mutbrott och bestickning regleras i BrB 20:2§ respektive 17:7§.
– Det finns ingen nedre beloppsgräns vad gäller mutor. Det viktiga är om summan eller förmånen är kopplad till en handling.
– Vad gäller förmåner som inte är direkt kopplade till aktivt handlande är rättsläget oklart. Det kan röra sig om billiga måltider, rabatter hos bilhandlare eller diffusa gåvor som inte kräver någon motprestation.
– Även gåvor som inte räknas som mutor kan ge upphov till problem för mottagaren. Ytterst finns alltid ett skatteperspektiv att ta hänsyn till exempelvis när en privatperson vill ge en present som tack för effektivt polisarbete.
Källa: Ekobrottsmyndigheten, CU