Bedragare är kanske samvetslösa men inte alltid psykopater. Tvärtom är de oftast sällsynt goda aktörer i det sociala spelet människor emellan.
Det visar forskning från Karlstad universitet.Bedragare är kanske samvetslösa men inte alltid psykopater. Tvärtom är de oftast sällsynt goda aktörer i det sociala spelet människor emellan.
Det visar forskning från Karlstad universitet.
Sociologen Markus Arvidson har i sin helt färska avhandling undersökt hur bedragare och deras offer agerar.
– Bedragare kännetecknas av att de är mycket drivna i det sociala spelet. De kan förutsäga andras handlande och sedan utnyttja detta för egna syften, säger Markus Arvidson.
Bedrägeri bygger nästan alltid på ett samspel mellan parterna, där den som luras skaffar sig ett övertag bland annat genom att prata, men också genom att vara en god lyssnare.
– Flera kända bedragare säger att det är en bra taktik: att antyda och låta offret själv fylla i, för att sedan utnyttja informationen.
Låtsas ofta vara en auktoritet
Poliser har tack vare sin yrkeserfarenhet troligen bättre möjligheter att värja sig mot bedragare, tror Markus Arvidsson. Men han manar till vaksamhet eftersom de har en sällsynt förmåga att utnyttja till synes trivial information.
Svindlare eller bondfångare är ett populärt motiv i litteratur och film. Skälet är, tror Markus Arvidson, att vi kan spegla våra egna små vardagslögner i deras beteende. Bedragaren ses också som ett slags gycklare eller ibland Robin Hood-figur.
– Det beror på vem som drabbas, är de rika tycker vi kanske inte så synd om dem. Om det däremot är gamla eller handikappade upplever vi det som stötande.
Det vanligaste motivet är pengar. Bedragaren utger sig gärna för att vara en auktoritet, till exempel präst eller läkare, och söker sig till personer som kan tänkas ha stor respekt för auktoriteter. Det finns också relativt gott om exempel där offren är bilhandlare eller hotell- och restaurangpersonal. Bland de exempel som nämns i avhandlingen finns Doktor Bluff – spekulant på mycket exklusiva bilar som han lyckades få provköra, dock utan att återvända. Här finns också sångaren och bluffmakaren Jonny Bode som gjorde det till en konst att smita från krognotor.
Pinsamt att drabbas
Den som blivit utsatt för bedrägeri tycker troligen att det är ganska pinsamt och mörkertalet anses vara stort. Förståelse för den drabbade är viktig, menar Markus Arvidson.
– Bedragare kan jämföras med mycket drivna försäljare och vem som helst kan bli lurad.
Det finns en slags smygande bedrägeritrend i samhället, anser han. Till exempel på arbetsmarknaden, där man numera säljer sin person mer än sin arbetskraft. Det inbjuder till att tänja på sanningen
– Risken finns att det blir en del av samhällsandan. Det är problematiskt eftersom samhället bygger på att vi kan lita på varandra.
Johan Granath