Det begås allt färre mord i Europa, medan våldsbrotten ökar. Framförallt i den norra delen av Europa. Åtminstone om man ska tro på statistiken.Det begås allt färre mord i Europa, medan våldsbrotten ökar. Framförallt i den norra delen av Europa. Åtminstone om man ska tro på statistiken.
Sverige hör till de länder i Europa där det begås minst mord, mellan 0,7 och 1,3 per 100 000 invånare och år, detta enligt ny statistik från Eurostat, som bygger på polisanmälningar.
Flest mord begås i de baltiska staterna med Litauen i topp med 11 mord per 100 000 invånare, följt av Lettland och Estland.
Det framgår av statistik som Guilia Mugellini, forskare i kriminologi vid forskningscentrat Transcrime, presenterade på Stockholms kriminologisymposium.
Men enligt statistiken håller våldets natur i Europa på att förändras. I norra delen av Europa har våldsbrotten stigit från dryga 500 våldsbrott per 100 000 invånare år 1995, till 1600 våldsbrott per 100 000 invånare tio år senare. Detta medan våldsbrotten i övriga Europa ökat blygsamt.
År 2005 begicks enligt statistiken alltså flest våldsbrott i Västeuropa, med Storbritannien, Österrike och Sverige i topp. I Storbritannien, anmäldes 2121 våldsbrott per 100 000 invånare, i Sverige anmäldes 1081 våldsbrott per 100 000 invånare.
Genomsnittet för hela Europa var 555 våldsbrott per 100 000 invånare och lägst andel våldsbrott fanns i Östeuropa. Det är ett mönster som går tvärsemot mordstatistiken.
– Det handlar förstås om anmälningsbenägenhet och förtroende för rättsstaten, säger Guilia Mugellini.
I ett väl fungerande samhälle där välfärden är stor, är också tilltron till rättsamhället och anmälningsbenägenheten stor. Det skapar goda förutsättningar för en tillförlitlig brottstatistik, menar hon.
När tilltron till polisen och rättsamhället är liten blir mörkertalen stora. Men mord är ett brott där mörkertalen alltid är små, oavsett i vilket samhälle de begås.
– Därför är mord en bra och realistisk indikator på hur våldsbrotten i EU-länderna ser ut. Av mordstatistiken framgår tydligt att morden blir färre i ett effektivt fungerande samhälle där välfärden är stor och arbetslösheten låg, detsamma borde gälla för våldet.
Annette Wallqvist