Annons
Annons

Diskriminerade och nöjda?

27 november 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Nästan fyra av tio kvinnliga poliser känner sig diskriminerade på något område på jobbet. Det visar en färsk undersökning från Polisförbundet.Nästan fyra av tio kvinnliga poliser känner sig diskriminerade på något område på jobbet. Det visar en färsk undersökning från Polisförbundet.

Det är 1000 kvinnliga poliser från hela landet som har fått svara på en mängd frågor om hur det är att vara kvinna och polis 2007. Bilden som träder fram visar dels att kvinnorna är nöjda med sitt yrkesval och trivs med jobbet, men också att de upplever att det blir diskriminerade på olika sätt och inte har samma utvecklingsmöjligheter som sina manliga kollegor.

En av åtta (13 procent)av de tillfrågade svarade ja på en allmän fråga om de kände sig utsatta för diskriminering. Men när frågan ställdes mer detaljerat, med exempel på olika områden som lön, arbetsuppgifter, kompetensutveckling, gemenskap på arbetsplatsen och delaktighet vid beslut, visade det sig att nästan fyra av tio (38 procent) upplevde att de blev diskriminerade på minst ett av områdena.

– Det här måste verkligen tas på allvar. Polismyndigheterna framstår som riktigt usla arbetsgivare, säger Lars Bergman som är andre vice ordförande i Polisförbundet.

Manliga normer och machokultur dominerar

Många kvinnliga poliser anser att poliskåren fortfarande har en tydlig hierarki där det är svårt att ta sig fram som kvinna. Uttryck som ”manlig norm” och ”machokultur” används när kvinnorna ska beskriva på vilket sätt kåren fortfarande är mansdominerad.

Lite drygt en femtedel av de tillfrågade anser att de inte har samma utvecklingsmöjligheter som männen. Många av dem tror att det bland annat beror på att poliskåren är uppbyggd på manliga traditioner och att de höga cheferna oftast är män.

Västar och uniformer sitter dåligt

Undersökningen tog också upp mer jordnära frågor som uniform och skyddsväst. 28 procent anser att uniformen är dåligt anpassad för kvinnor. När det gäller skyddsvästen är det 26 procent som tycker att den är dåligt anpassad.

Ungefär hälften av de kvinnliga poliserna har någon enstaka gång funderat på att byta yrke. Men trots det verkar nästan alla (98 procent) vara nöjda med sitt yrkesval. Många anser också att det har blivit bättre när det gäller jämlikheten mellan kvinnor och män inom polisen de senaste åren.

– Det är klart att det är positivt att vi verkar vara på rätt väg. Men nu är det upp till polismyndigheterna att visa att de menar allvar med att vilja vara jämställda arbetsgivare. Det är trots allt en bit kvar att gå, säger Lars Bergman.

Hela undersökningen finns på www.polisforbundet.se

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst