Annons
Annons

Gravida polisers arbetstid avgörs i Arbetsdomstolen

18 december 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Längre arbetstid för att man är gravid. Så ser det ut för de flesta poliser som omplaceras från yttre tjänst. Arbetsgivaren bryter mot föräldraledighetslagen anser Polisförbundet som nu väntar på beslut från Arbetsdomstolen.Längre arbetstid för att man är gravid. Så ser det ut för de flesta poliser som omplaceras från yttre tjänst. Arbetsgivaren bryter mot föräldraledighetslagen anser Polisförbundet som nu väntar på beslut från Arbetsdomstolen.

I december togs fallet, som rör fyra poliser i Halland, upp i Arbetsdomstolen. Poliserna har på grund av graviditet blivit omplacerade från yttre till inre tjänst och då fått längre arbetstid, som mest 5,5 timmar per vecka. Lönen har varit den samma som innan omplaceringen.
Enligt föräldraledighetslagen har kvinnor med fysiskt påfrestande arbetsuppgifter rätt att bli omplacerade med bibehållna anställningsförmåner när de väntar barn.

Polisförbundet anser att poliserna i Halland inte fått behålla sina förmåner eftersom de fått längre arbetstid och har därför drivit fallet, först på lokal och sedan central nivå. Det finns andra polismyndigheter där kvinnor har kvar samma arbetstidsmått även under den tid de omplaceras på grund av graviditet.

– Arbetstidsmått är en anställningsförmån och dessa har man rätt att behålla. Vi ser inte heller några svårigheter för arbetsgivaren att genomföra detta i praktiken. I Stockholms län är det löst till exempel, sa Robert Sjunnebo, förbundsjurist LO-TCO Rättsskydd, vid förhandlingen i Arbetsdomstolen.

Den centrala frågan är om arbetstidsmått ska räknas som en förmån eller inte.
– Arbetsgivaren ser inte arbetstid som en anställningsförmån och tycker inte det är rimligt att tidigare arbetstidsmått ska gälla vid omplacering under graviditet, sa Carl Durling, arbetsrättsjurist på Arbetsgivarverket.

Carl Durling menar att de gravida poliserna redan blivit överkompenserade jämfört med andra som blivit omplacerade, eftersom de får behålla OB-tillägget.

– Poliserna har redan gynnats genom att de sluppit hårdare arbetsuppgifter och obekväma tider. Det finns ingen anledning att göra en redan privilegierad grupp ännu mer privilegierad, sa Carl Durling.

De fyra poliserna har inte ersatt andra utredare, utan blivit extra resurser under den tid de varit omplacerade. Efter föräldraledigheten har de återvänt till yttre tjänst. Om de inte hade blivit gravida hade de aldrig blivit omplacerade. Polisförbundet anser att de ska jämföras med sina kolleger på utryckningen, och därför ska få behålla sitt gamla arbetstidsmått.

Förhandlingarna handlar i första hand om brott mot svensk lagstiftning men att arbetstiden ökar för gravida poliser strider enligt Robert Sjunnebo också mot rätten att inte bli diskriminerad på grund av kön. En grundläggande mänsklig rättighet som ska säkerställas enligt EG-rätt.

Oavsett vilket beslut Arbetsdomstolen fattar kommer det att bli vägledande och påverka även andra arbetsplatser och yrkeskårer. Både de fyra poliserna och förbundet utryckte en önskan om att få klara direktiv om vad som gäller.

Arbetsdomstolen meddelar dom eller beslut den 13 februari.

Marie Persson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst