Annons
Annons

Kvinnofridsprojekt bäst i Europa

10 december 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I Malmö ska män som misshandlar kvinnor snart kunna få flytta från bostaden. Syftet är främst att slå vakt om kvinnans och barnens sociala trygghet och skapa utrymme för eftertanke hos männen. Projektet är en del i Malmö Stads kvinnofridsprogram som nyligen utsågs till bästa brottsförebyggande projektet i Europa.I Malmö ska män som misshandlar kvinnor snart kunna få flytta från bostaden. Syftet är främst att slå vakt om kvinnans och barnens sociala trygghet och skapa utrymme för eftertanke hos männen. Projektet är en del i Malmö Stads kvinnofridsprogram som nyligen utsågs till bästa brottsförebyggande projektet i Europa.

Vid hustrumisshandel är det oftast kvinnan som drabbas dubbelt, både genom våld samt genom att hon måste lämna bostaden för att skydda sig själv och eventuella barn.

I Malmö vill Socialförvaltningen gå motsatt väg.

– Den som använder våld ska flytta, det borde vara grundinställningen och en viktig signal att skicka mot mannen. När de särar på sig kan det gå upp för mannen att den är han som gjort fel och att han behöver förändra sig, förklarar Margot Olsson, samordnare i kvinnofridsprogrammet i Malmö.

Bo tillsammans

Separation måste ske i samtycke förutsatt att våldet inte är så grovt att tvångsåtgärder motiveras. Två stycken trerumslägenheter ställs till förfogande för männens särskilda boende. Männen ska bo ensamma eller i de fall det är lämpligt två och två. Förutom särskilt boende ska männen gå i samtalsterapi, enskilt eller i grupp för att lära sig att hantera våld.

Flyttningen av män till särskilt boende rör endast de fall där våldet inte är så allvarligt att kvinnan och familjen måste få beskydd genom skyddat boende.

– Den stora fördelen med detta tillvägagångssätt är att kvinnan och barnen slipper att bryta upp från sin sociala miljö.

Högt mörkertal

I ett skyddat boende är barnen och kvinnor i stor utsträckning förhindrade av sekretesskäl att ta emot besök.

– Vissa kvinnor upplever det skyddade boendet nästan som ett fängelse genom att livet blir så begränsat. Många kvinnor tycker det tillvägagångssättet är fruktansvärt orättvist. Den situationen hoppas vi kunna undvika genom det nya initiativet.

Det är tänkt att mannen ska bo i det särskilda tillfälliga boendet under ett par månader.

Problemet kan dock vara att hitta lägenhet.

– Ännu har vi ingen klar.

Länsstyrelsen har beviljat 350 000 kronor för projektet.

Malmö stads kvinnofridsprogram vann i mitten av december den europeiska tävlingen i brottsförebyggande arbete, ECPA, European Crime Prevention Awards.

Ökad anmälningsfrekvens av kvinnomisshandel med närmare 50 procent anges som bidragande orsak till utmärkelsen.

– Men fortfarande är det ett högt mörkertal. BRÅ pekar på 80 procent av fall av kvinnomisshandel som inte anmäls. Förhoppningsvis kan åtgärden att låta mannen flytta påverka fler kvinnor att anmäla misshandel, hoppas Margot Olsson.

Johan Erichs

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst