Annons
Annons

Dålig bildkvalitet stort problem

29 januari 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I Stockholms län finns 4000 tillstånd för kameraövervakning. Men när inspelningarna ska användas i polisutredningar är de i åtta av tio fall oanvändbara. Länskriminalen tar nu PHS-elever till hjälp för att se över hur kamerasystemen är uppsatta och hur de hanteras.I Stockholms län finns 4000 tillstånd för kameraövervakning. Men när inspelningarna ska användas i polisutredningar är de i åtta av tio fall oanvändbara. Länskriminalen tar nu PHS-elever till hjälp för att se över hur kamerasystemen är uppsatta och hur de hanteras.

Inom det närmaste året ska alla som har ett kameratillstånd få besök. Uppgifterna som samlas in ska läggas upp i en databas.

– Vi har kommit till ett läge då något måste göras, säger John Bäckström som är chef på bildanalysgruppen vid underrättelseroteln på länskriminalen i Stockholm.

– Vi måste få bättre kvalitet och ordning. Inventeringen och besöken är ett första steg.

Polisen i Stockholm kommer att använda den databas som länsstyrelsen i Uppsala tagit fram för att få reda på var kameror finns och vad det är för system. Men det största problemet är den dåliga bildkvaliteten i bevakningskamerorna och de många formaten som inspelningarna sparas i. Det kan vara gamla vhs-system eller olika digitala filformat.

IT-poliserna kan ägna dagar åt att försöka öppna udda filformat. När de väl får upp materialet är bildkvaliteten eller kameravinklarna så dåliga att det i 80 procent av fallen inte kan användas som bevismaterial.

– Det här är ett gigantiskt problem för oss, säger Jerker Jansson som är IT-polis vid Västerortspolisen. Det behövs bättre kameror och en standard för filformat, som till exempel MPG och MJPG, Idag verkar det finnas lika många format som det finns tillverkare av kameror. 

Faktaruta

Den nuvarande lagen om kameraövervakning kom till i mitten av 1990-talet. I den sägs inget om standarder. Inte någon av de 21 tillståndsgivande länsstyrelserna har rekommendationer. Däremot har Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) tagit fram dokument som ligger till grund för de rekommendationer som används av Svenska Stöldskyddsföreningen och branschorganisationer som Svensk Handel.

Torbjörn Sköldefors

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst