Annons

Annons

Ingen utredning av arbetsmiljöbrott

16 januari 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det har inte gjorts någon utredning om arbetsmiljöbrott i samband med insatsen när Fredrik Widén blev mördad. Den utredning om arbetsmiljöförhållandena som görs är arbetsgivarens egen och där är inte en misstanke om brott utgångspunkten.Det har inte gjorts någon utredning om arbetsmiljöbrott i samband med insatsen när Fredrik Widén blev mördad. Den utredning om arbetsmiljöförhållandena som görs är arbetsgivarens egen och där är inte en misstanke om brott utgångspunkten.

– När det inträffat ett arbetsdödsfall bör man misstankevis utgå från att det är fråga om ett arbetsmiljöbrott, säger Sven-Erik Alhem, överåklagare vid Utvecklingscentrum i Malmö som har nationellt samordningsansvar för arbetsmiljöbrott.

– Arbetsgivaren kan ha åsidosatt att göra en riskanalys och inte fullgjort alla skyldigheter enligt arbetsmiljölagen.

När det gäller mordet på Fredrik Widén i Nyköping har polisinsatsen blivit utredd. Förundersökningen är nerlagd och chefsåklagare Jörgen Lindberg konstaterar att det inte finns någon anledning att rikta kritik mot den planlagda insatsen eller de enskilda polismän som deltog. Men utredningen har inte berört eventuella brott mot arbetsmiljölagen.

– Arbetsmiljöfrågan har överhuvudtaget inte funnits på mitt bord. Mig veterligen är det ingen som tittat på det, säger Jörgen Lindberg.

– Det har inte funnits någon uppenbar anledning att göra en anmälan om arbetsmiljöbrott, som till exempel att det framkommit något i en utredning från Arbetsmiljöverket.

Polisförbundets Lena Nitz tycker det är dåligt att det inte görs någon utredning om eventuella brott mot arbetsmiljölagen:

– Jag reagerar starkt på att det inte görs någon utredning gällande arbetsmiljöbrott när det skett en arbetsskada med dödlig utgång. Här är två myndigheter som nöjer sig med att invänta och hänvisa till varandra.

Marie Persson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst