Annons
Annons

PAN 2/2008

5 mars 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

1) Körde rattfull men behåller jobbet

En poliskommissarie som körde rattfull i december förra året får behålla jobbet.

Polismannen hade druckit vin till middagen kvällen före, och hade vaknat tidigt på morgonen. Efter att ha testat att blåsa i en utandningsapparat som han köpt på Clas Ohlsson, och den inte gav utslag, så tog han bilen. Vid en kontroll visade det sig att han hade 0,1 promille alkohol i utandningsluften. Han erkände och fick böter.

Pan skriver att polismannen förtjänar allvarligt klander för det han gjort sig skyldig till. Det ska dock tas hänsyn till att det rör sig om ett bötesbrott med relativt begränsat straffvärde. Dessutom har kommissarien en lång och väl vitsordad tjänst inom polisen.

Pan beslutar att avskriva ärendet och polismannen behåller jobbet.

Beslut: Behåller jobbet

2) Polis erkände misshandel

En polisinspektör som har erkänt att han slagit sin fru och godkänt ett strafföreläggande på 60 dagsböter för ringa misshandel, får behålla jobbet.

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning hade polismannen slagit sin fru i ansiktet och därmed orsakat smärta, blodvite och blånader.

Paret hade haft problem i äktenskapet, och när händelsen inträffade hade polismannen jobbat kväll och varit tvungen att jobba över. När han kom hem uppstod ett bråk och han slog till henne med öppen hand så att hon fick blåtiror. Polismannen såg till att skadorna fotograferades och ville själv gå och anmäla det hela, men det ville inte hustrun.

Polismyndigheten ser mycket allvarligt på det inträffade, men omständigheterna gör att man anser att inspektören ska få behålla jobbet.

Pan skriver i sitt beslut att det inträffade ger anledning att ifrågasätta polismannens lämplighet som polis. Men eftersom Pan i sin praxis har intagit ståndpunkten att misshandel som bedöms som ringa i allmänhet inte ska leda till avsked, samt de omständigheter som kommit fram i förundersökningen, tycker man inte att polismannen ska avskedas.

Pan beslutar att avskriva ärendet och polismannen behåller jobbet.

Beslut: Behåller jobbet 

3) Rattfull polis får behålla jobbet

En polisinspektör körde rattfull på sin fritid och får behålla jobbet.

Han hade 0,12 promille i utandningsluften och godkände ett strafföreläggande på 40 dagsböter à 210 kronor.

Polismannen har varit anställd vid myndigheten i ungefär tolv år och har bland annat vikarierat som närpolischef och har arbetat som inre befäl. Han har också vikarierat som biträdande förundersökningsledare.

Polismyndigheten anser att det som inträffat är allvarligt, men har ändå stort förtroende för polismannen. Med hänsyn till det och att rattfyllan verkar vara en engångsföreteelse, anser man inte att polismannen bör skiljas från asntällningen.

Pan skriver att det är allvarligt att en polis gör sig skyldig till rattfylleri, men att hänsyn ska tas till att det verkar vara en engångsföreteelse och att arbetsledningen har stort förtroende för inspektören.

Pan beslutar att avskriva ärendet och polismannen behåller jobbet.

Beslut: Behåller jobbet

4) Kallade husägare ”jävla idiot”

En polisinspektör som är åtalad för förolämpning får behålla jobbet även om det blir fällande dom i tingsrätten.

Händelsen inträffade i somras, när polismannen och en kollega gick in i ett hus där det tidigare varit problem med obehöriga besökare. Bland annat har det förekommit skadegörelsen och stölder. Vid det här tillfället var dock husägaren där och höll på att renovera. Han frågade vad poliserna ville och i den diskussion som sedan uppstod ska polismannen, enligt åklagaren, ha kallat honom ”en stor jävla idiot”.

Polismannen förnekar brott men tillstår att han sagt något liknande det som åklagaren påstår.

Pan konstaterar att polisinspektören har uppträtt på ett olämpligt sätt, enligt gärningsbeskrivningen. Han kommer dock inte att skiljas från sin anställning med anledning av det inträffade.

Yttrande: Behåller jobbet

5) Riskerar sparken för krogbråk

En polisassistent som är åtalad för misshandel kommer att bli av med jobbet om han döms för misshandel som inte är ringa.

Polismannen var ute på krogen och hamnade i bråk med en annan man. Det slutade med att polismannen ska ha skallat den andra två gånger i ansiktet. Själv förnekar han brott. Bråket startade med att polismannen dansade med den andre mannens flickvän. Den andre mannen gick emellan och puttade undan polismannen. I bråket som då uppstod ska polisen ha skallat den andre mannen, men själv hävdar han att meningen var att nicka till med huvudet för att komma loss ur den andre mannens grepp.

När en polispatrull kom till platsen och bad polisassistenten att legitimera sig fick han panik och sprang från platsen utan att tänka sig för. Han hittades senare och det visade sig då att han är polis.

Pan gör bedömningen att polisassistenten kommer att skiljas från sin anställning, om han döms enligt åtalet för misshandel som inte är ringa.

Yttrande: Avsked vid fällande dom

6) Misshandlade kvinnlig vän

En polisinspektör som är åtalad för misshandel och olaga hot samt överträdelse av besöksförbud kommer sannolikt att bli av med jobbet om det blir fällande dom i tingsrätten.

Händelsen inträffade när polismannen var på besök hos en kvinnlig vän. Han hade då permission från ett behandlingshem. När kvinnan ville att han skulle åka därifrån upplevde hon att han blev obehaglig och konstig. Han satte också på sig en t-shirt där han hade skrivit en hotfull text. Strax efteråt började han dricka alkohol och hon vågade inte diskutera med honom, utan försökte vara honom till lags. Senare ska han ha slitit ifrån henne telefonen, släpat henne i håret och slängt ner henne på en stol. Han fortsatte att dricka och till slut ringde kvinnan sin före detta man och bad honom komma dit samt ringa till polisen.

Polismannen menar själv att texten på t-shirten var ett skämt, men att han inte har dragit henne i håret så som hon beskriver det. I alla fall minns han inte det. Däremot erkänner han att han har överträtt besöksförbudet genom att ringa och skicka sms.

När polispatrullen kom hem till kvinnan var polismannen kraftigt berusad. Hon ville inte anmäla honom för något utan bara att han skulle bort därifrån. När han inte gick med på det blev han omhändertagen enligt LOB.

Pan skriver i sitt yttrande att arbetsgivaren på olika sätt har försökt bidra till hans rehabilitering. Den brottslighet som nu läggs honom till last framstår dock så allvarlig att nämnden gör bedömningen att polismannen kommer att avskedas om han döms till fängelse, i huvudsak enligt åtalet. Man påpekar dock att ställningstagandet är preliminärt och att omständigheter som framkommer i tingsrätten kan föranleda en annan bedömning.

Yttrande: Avsked vid fällande dom

7) Åtalas för misshandel av dotter

En polisinspektör som är åtalad för misshandel riskerar att bli av med jobbet om han fälls för misshandel som inte är ringa.

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning har polismannen under nära fem års tid misshandlat sin dotter genom att upp till tre gånger i veckan bland annat slagit och sparkat henne. Misshandeln har orsakat smärta samt vid ett tillfälle ett rivmärke vid ögat.

Polismannen har berättat att det har varit stora problem med dottern och att hon bland annat har hotat att göra sig själv illa med kniv. Vid det tillfället försökte polismannen ta ifrån henne kniven genom att slå henne för att distrahera henne. Hon blev inte skadad av det, och han menar att det är det enda han har gjort mot henne. Däremot har det varit jobbigt och mycket bråk, både i skolan och hemma.

Pan gör bedömningen att polisinspektören kommer att avskedas om han döms enligt åtalet för misshandel som inte är ringa. Man påpekar dock att ställningstagandet är preliminärt och att det kan komma fram omständigheter som gör att det blir en annan bedömning.

Yttrande: Avsked vid fällande dom

8) Kan få sparken för krogmisshandel

En polisinspektör som är åtalad för misshandel alternativt ofredande kommer att avskedas om han blir fälld i tingsrätten.

Det var på en dansrestaurang som polismannen enligt åtalet ska ha misshandlat, alternativt betett sig olämpligt, mot en kvinna genom att ta tag i hennes arm och vrida om så att hon föll omkull. Han har också ofredat henne genom att flera gånger under kvällen följa efter henne, stirra på henne och ställa sig extremt nära henne, trots att han har blivit ombedd att sluta. När hon lämnade restaurangen följde han efter ut till taxin. Där ska han ha ryckt i dörren och riktat sparkar mot bilen.

Polismannen själv förnekar brott. Händelseförloppet är rörigt och ord står mot ord när det gäller vad som egentligen hände under kvällen.

Pan skriver att polisinspektören kommer att skiljas från sin anställning om han döms enligt åtalet för misshandel som inte är ringa. Skulle han däremot dömas för ringa misshandel och/eller ofredande får han behålla jobbet. Nämnden påpekar dock att ställningstagandet är preliminärt.

Yttrande: Avsked vid fällande dom

9) Avlossade skott i vapenrummet

En kriminalinspektör får en varning för att ha avlossat ett vådaskott med sitt tjänstevapen.

Det var när polismannen var i vapenrummet tillsammans med en vapeninspektör som händelsen inträffade. Polismannen skulle göra en så kallad blindavfyrning, men kontrollerade inte att det inte fanns någon patron i loppet. Ett skott gick av och kulan träffade betonggolvet.

Pan skriver att en polis måste hantera sitt tjänstevapen på ett sådant sätt att fara för säkerheten inte uppkommer. Polismannen har av oaktsamhet hanterat vapnet felaktigt. Felet är inte ringa, men det räcker med varning som påföljd.

Beslut: Varning

10) Onykter polis visade polisleg på krogen

En polisassistent får en varning för att han visade sin polislegitimation på krogen en kväll när han inte var i tjänst.

Det var i somras som polismannen var ute på en restaurang. När den skulle stängas blev han uppmanad av ordningsvakterna att lämna lokalen. Istället för att göra det började han argumentera med vakterna och visade sin polislegitimation. Vid tillfället var han berusad. Ordningsvakterna kallade på polis som förde ut honom från krogen.

Pan konstaterar att polismannen inte varit i tjänst under kvällen, men att händelsen har sådan anknytning till arbetet som polis, att det finns anledning att ge disciplinpåföljd. Genom att handla som det beskrivs har polismannen brutit mot bestämmelserna i polisförordningen om att en polis ska uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning. Felet kan inte anses som ringa, men det räcker med varning som påföljd.

Beslut: Varning

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst