Annons
Annons

Polisförbundet tar nytt fall till AD

18 mars 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det var fel att avskeda en polis efter nära 40 års prickfri tjänst. Det anser Polisförbundet som nu driver fallet till Arbetsdomstolen.Det var fel att avskeda en polis efter nära 40 års prickfri tjänst. Det anser Polisförbundet som nu driver fallet till Arbetsdomstolen.

Fallet handlar om en polis i dryga 60-årsåldern från Blekinge som är dömd mot sitt nekande för misshandel av två biltjuvar. Det var i samband med en trafikkontroll som föraren inte ville stanna utan istället försökte köra ifrån platsen. Polispatrullen följde efter och färden slutade med att den stulna bilen körde av vägen. När polismannen tog ut de påverkade männen ur bilen ska han ha slagit dem i huvudet med en ficklampa, och för det är han dömd i både tingsrätt och hovrätt.

Polismannen har arbetat som polis sedan 1968, det vill säga i 40 år. Under hela den tiden har han inte dragit på sig någon anmärkning, varken från allmänheten eller arbetsgivaren. Han har också varit en respekterad medarbetare, både enligt arbetskamrater och arbetsledning. Men nu, med två år kvar till pensionering, får han alltså sparken. Beslutet fattades med minsta möjliga marginal, fyra röster mot tre, av Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd (Pan). Polisförbundets ordförande Jan Karlsen, som är en av ledamöterna i Pan, reserverade sig mot beslutet.

Nu går alltså Polisförbundet vidare med ärendet till Arbetsdomstolen, AD.

– Med 40 års prickfri tjänst bakom sig så framstår det han är dömd för som en absolut engångsföreteelse. Sannolikheten att det skulle hända igen är alltså mycket liten. Dessutom inträffade själva händelsen för över tre år sedan, vilket också talar till den här polismannens fördel, förklarar Lena Nitz, ombudsman på Polisförbundet.

Varför väljer Polisförbundet att driva just det här fallet till AD?

– Det här är ett principiellt viktigt ärende, ett alldeles vanligt tjänsteingripande som alla poliser känner igen sig i. Nu är han visserligen dömd för det här, men bevisen kommer att prövas igen i Arbetsdomstolen. Vi anser att de andra faktorerna, som att han arbetat i 40 år som polis utan en enda anmärkning, väger tyngre.

Betyder det att Polisförbundet tycker att det är okej att en polis slår en biltjuv i huvudet med en ficklampa?

– Nej, det betyder det förstås inte. Men även en polis måste tillåtas att göra misstag, säger Lena Nitz.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst