Varken fack eller arbetsgivare vill ha en ny polisprofessor vid RPS efter Leif GW Persson som hoppade av. Nu är det regeringens inställning som avgör hur det blir.Varken fack eller arbetsgivare vill ha en ny polisprofessor vid RPS efter Leif GW Persson som hoppade av. Nu är det regeringens inställning som avgör hur det blir.
I mitten av maj meddelade professor Leif GW Persson i en tidningskrönika att han lämnar sitt arbete på RPS. Av krönikan framgick att han planerar att vända sig till regeringen i jakt på nya arbetsuppgifter.
– Det är lite ovanligt att säga upp sig och behålla lönen. Persson vill ha nytt jobb men sitter vad jag förstår tills vidare kvar med sin professur, säger Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet.
Han anser att den nya akademiska polisutbildningen är positiv för svensk polisforskning. Den nuvarande typen av professur som är knuten till RPS och inte till ett universitet ser han som förlegad.
– Tidens tand har gröpt ur den. Som så många andra undrar jag var forskningsresultaten finns.
Det är regeringen som bestämmer om professuren. Enligt regeringskansliets presstjänst finns inget beslut vare sig om professurens framtid eller Leif GW Perssons eventuella arbetsuppgifter.
Men enligt rikspolischef Bengt Svenson är RPS inställning klar.
– Rikspolisstyrelsen kommer nu inte begära att det ska finnas en professur vid Polishögskolan. Det är viktigt att det bedrivs forskning om Polisens verksamhet, men frågan om en professur vid Polishögskolan bör rimligen vägas in i hur det framöver ska bli med polisutbildningen, säger Bengt Svenson.
Johannes Knutsson, professor i polisforskning vid Polishögskolan i Oslo, anser att situationen är märklig och besvärande för svensk forskning.
– Detta är bisarrt. Säger en professor att han inte vill jobba finns det bara ett svar. Situationen är känd utomlands och där skrattar man.