Annons
Annons

Polistaktik finslipas inför EU-möte

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Risken för kravaller under EU-toppmötet i Sverige 2009 är stor. Den särskilda polistaktiken har utvecklats för att möta hotet. Men fungerar den om det värsta inträffar?Risken för kravaller under EU-toppmötet i Sverige 2009 är stor. Den särskilda polistaktiken har utvecklats för att möta hotet. Men fungerar den om det värsta inträffar?

Göteborg mellan den 14 och 16 juni 2001. Europeiska rådets möte hamnar i skymundan av det våldsamma kaos som råder i staden.

Trots åren som har gått sedan dess och trots att det rättsliga efterspelet sedan länge är avklarat finns bitterheten kvar. Poliser, speciellt de som själva var där, glömmer inte. De minns när situationen gled dem ur händerna och kritiken som följde. Och att det bevisligen finns många människor som gärna kastar en gatsten på en polis.

– Aldrig mer som i Göteborg! Det var nog en vanlig tanke. Samtidigt har det glömts bort att ramarna höll. Alla tillståndsgivna demonstrationer blev av, liksom mötet, säger Ingvar Carlsson, före detta statsminister och socialdemokratisk partiordförande.

Det var han som, tillsammans med bland annat Ulf Adelsohn (m), fick uppdraget att leda den så kallade Göteborgskommittén. Resultatet av deras arbete är känt under begreppet särskild polistaktik (SPT) och bygger på ett mobilt insatskoncept med förstärkta fordon och civilt gripande. Poliserna ska kunna arbeta utan sköld och batong, trygga bakom de skalskyddade fordonen.

Men SPT är mer än summan av två kända politikers tankemöda. Kommittén verkade i samarbete med en referensgrupp av experter. Modern polisforskning utnyttjades och taktikkonceptet bygger i lika hög grad på hänsynstagande till värdesignaler och vetenskapliga rön som på utrustning och träning.

Dessutom höjde man blicken. Holländsk och tysk polistaktik studerades. Men det var den danska polisen, van vid gatustridsliknande kravaller, som inspirerade Göteborgskommittén mest.

I samarbete med demonstranter

För att samla så mycket information som möjligt bjöd Carlsson in både polis och personer som demonstrerat i Göteborg.

– Först var demonstranterna skeptiska men till slut fick vi en mycket bra dialog. Jag tror också att den allmänna meningen bland poliser är att vi kom fram till något vettigt.

Han tillägger:

– Jag tror inte att det som hände i Göteborg kommer att ske igen. Polisen har blivit mycket bättre på att handskas med sådana situationer.

Även om SPT kallats den största förändringen av polistaktik i modern tid återstår mycket. Svensk polis väntar fortfarande på tungt skalskyddade fordon av den typ som dansk polis använder. Samtidigt är förändring inbyggt i SPT i och med att taktiken har vuxit fram i samspel med forskarvärlden.

– Därför utvecklas metoden kontinuerligt. Framförallt tror jag att signalvärdena, att vi undviker tonade rutor, batonger och sköldar har spelat stor roll för framgången, säger Carl Axel Andersson, biträdande nationell insatschef och ansvarig för SPT-utbildningen i Skåne.

Lundapolisen Per Gran håller med. Han arbetade under Göteborgskravallerna och anser att SPT sannolikt hade fungerat också då. När jag träffar honom är det några timmar kvar till avspark. Det är allsvensk premiär för Malmö FF och IFK Göteborg, en klassisk högriskmatch. Nedresta göteborgare anländer till Stortorget och en polis konstaterar att vädret gott kunde ha varit lite sämre. Än så länge är det främst under fotbollsmatcher som den här och vid Salemkommenderingen med stora demonstrationer som SPT har finslipats.

Kunde ha blivit katastrof

– För min del är Göteborgskravallerna ett otrevligt minne. Kanske mest för att jag tror att det var nära att sluta mycket värre än det gjorde, säger Per Gran och fortsätter:

– Vi har arbetat med SPT under ett par år nu och det fungerar väldigt bra även om vi har begått många misstag på vägen.

I september är Malmö värdstad för European social forum. Forumet samlar tiotusentals besökare och har tidigare hållits i bland annat London och Paris.

 – Då har det rört sig om mycket stora demonstrationer och en hel del problem runt dem. Men jag vet att vi har kapacitet att klara av de flesta situationer, säger Per Gran.

 2009 är det åter dags för EU-möten i samband med Sveriges ordförandeskap. I storstäderna, men också i till exempel Åre, samlas Europas ledande politiker. Den polisiära insatsen kommer att utgå från SPT.

 Metoden har dock kritiker. Efter Reclaim the city i Stockholm 2006 då aktivister vandaliserade centrala Stockholm och angrep civila poliser sågade till exempel Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, taktiken. Andra menade att det är svårt att identifiera civila poliser och därför ofta omöjligt att lämna in anmälningar angående övervåld.

– Mycket av kritiken bygger på missförstånd. Vi är på plats för att skydda demonstranter. Men vår närvaro missförstås och de tror att vi ingriper mot dem. Det är en svår nöt att knäcka, säger Per Gran.

Han avbryts av att två minibussar med Göteborgssupportrar stannar på en parkeringsplats. Killarna som kliver ut skiljer sig markant från supportergänget som skrålar på en pub några hundra meter därifrån. De är inte onyktra, de bär inte sitt lags färger utan dyra märkeskläder som signalerar högrisksupporter. En person förs snabbt åt sidan misstänkt för brukande och narkotikainnehav. Gripandet sker så kvickt och smidigt att ingen av kompisarna först noterar det.

Några göteborgare ger sig på vanliga ”MFF-julgranar”, det vill säga icke våldsbenägna supportrar, som passerar fullhängda med flaggor och halsdukar. Innan någon misshandel inleds ingriper civila poliser som står en armlängd därifrån. Vad de förvånade IFK-anhängarna än trodde så kan det omöjligt ha varit att männen omkring dem var poliser.

– Där stoppade vi vad som mycket väl kunnat bli en grov misshandel. Sånt känns så in i märgen skönt, säger Per Gran.

 Ser ut som civila poliser?

Enligt många är det vi bevittnat ovanligt. Mycket av kritiken mot SPT bygger nämligen på åsikten att folk inte låter sig luras och snabbt identifierar civila poliser. Men under kvällen sker ändå det motsatta gång på gång.

Trots att poliserna avviker åldersmässigt från omgivningen, ofta längre och vältränade och dessutom har synlig kommunikationsutrustning agerar stora supporterskaror som om det inte fanns en enda polis inom synhåll.

– Det är egentligen otroligt. Men även om de vet att vi är där glömmer de bort så fort det hettar till och blir lika förvånade varje gång.

Vid ettiden på natten, med facit i hand, går det att konstatera att det taktiska upplägget fungerade. 40 frihetsberövade, en misshandel inne på stadion och inga skadade poliser eller supportrar i samband med ingripanden är ett gott betyg. Det märks att Per Gran är nöjd.

– Vi skötte oss och supportrarna också. Det är lätt att glömma ibland att nästa samtliga av dem är vanligt folk som vill se en bra match och sen gå hem.

Svensk polis lär SPT snabbt

Då dansk polis introducerade sin version av SPT tog det sex till sju år innan taktiken fungerade bra. Men de ansvariga i Sverige hoppas att processen ska gå fortare här.

– Vi behöver ju inte göra samma misstag som danskarna, säger Robert Göransson, kommissarie på RPS och ansvarig för svensk polistaktik.

Arbetet med att implementera SPT i tid innan det svenska ordförandeskapet i EU 2009 leds av en stab kopplad till RPS. Förutom samtliga SPT-utbildade poliser (omkring 1 500) kommer den nationella förstärkningsorganisationen att användas under mötesdagarna.

Enligt protokoll från Metod och utrustningskommitténs (MUR) möte den 8 februari i år ska bland annat djupstudier och intervjuer med demonstranter göras. Oklarheter angående anpassad utrustning, eskortverksamhet och användande av häst och tjänstehund ska lösas. Underlaget ska sedan användas för att organisera polisarbete med häst och hund i kombination med förstärkning.

Under hösten 2008 kommer också 70 instruktörer att utbildas i bastaktik 2. Instruktörerna ska i sin tur lära ut den senaste bastaktiken till de poliser som inte tränats i SPT.

– Det är för att fylla glappet mellan SPT och gamla Ingripande mot folkmassa som användes i Göteborg, säger Robert Göransson.

Han tycker att mycket talar för att 2009 års EU-möte kommer att förlöpa lugnare än tidigare EU-toppmöten. Dels har de känsligaste sammankomsterna förlagts till Bryssel, dels är polisen i Sverige rustad både fysiskt och mentalt.

– Framförallt är mjukvaran på topp. Många poliser har en bättre förståelse både för sina egna och andras reaktioner.

Vad gäller de mera handfasta inslagen i SPT pekar Robert Göransson speciellt på fordonen. Under våren tas nio specialfordon med tungt skalskydd i bruk.

– För ett år sedan såg jag på plats hur dansk polis agerade med sina fordon. Omständigheterna var de värsta jag sett och fyra poliser skadades. Hade det inte varit för bilarna skulle det slutat mycket illa.

Men kritik har riktats mot fordonen. Det är bland annat ett antal huvudskyddsombud som har pekat på risker avseende arbetsmiljö och säkerhet. Framförallt vänder man sig mot att sätena i det bakre utrymmet inte är placerade i färdriktningen.

– Vi anser att en bra riskanalys redan är gjord. Men vi träffar skyddsombuden i april för att gå igenom frågan ytterligare en gång, säger Robert Göransson.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser