Utökade befogenheter för personal vid tullen och kustbevakningen att ingripa mot rattfylleri och sjöfylleri. Det medför en ny lag som träder i kraft den första juli.Utökade befogenheter för personal vid tullen och kustbevakningen att ingripa mot rattfylleri och sjöfylleri. Det medför en ny lag som träder i kraft den första juli.
Tjänstemän vid tullen och kustbevakningen ska få ta alkoholutandningsprov, både rutinmässiga sållningsprov och bevisprov. De kommer också att få göra ögonundersökningar för att förebygga, upptäcka och utreda rattfylleribrott. Och ta bevisprov på den som misstänks för sjöfylleri. De kommer dessutom att få inleda förundersökning om rattfylleribrott och sjöfylleribrott, vidta utredningsåtgärder och använda vissa tvångsmedel före och under en förundersökning.
Men Polisförbundet ställer sig kritiskt till att tullen och kustbevakningen ska få rätt att själva bedriva förundersökningar och anser att förundersökningsledarskapet ska stanna inom polisen. Detta eftersom det finns en risk att rättssäkerheten äventyras när två myndigheter med olika kompetens och utbildning ska verka inom samma område oberoende av varandra. Ett annat skäl till att förbundet är kritiskt är att blandbrottslighet är relativt vanligt vid sjöfylleriärenden. Därför är det bättre att polisen håller i utredningen.
– Det är viktigt att förundersökningsledarskapet hålls snävt. Jag är bekymrad när man tunnar ut den tydlighet som bör råda när det gäller detta, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.