Annons

Annons

Arbetstid och lön
på tapeten i Kalmar

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Hon har spelat basket på elitnivå och varit Kalmar trogen under hela sin polisbana. Catarina Karlsson är sekreterare i Förbundsområde Kalmar och tycker att det är stimulerande, men jobbigt att kombinera karriär och fackligt arbete.Hon har spelat basket på elitnivå och varit Kalmar trogen under hela sin polisbana. Catarina Karlsson är sekreterare i Förbundsområde Kalmar och tycker att det är stimulerande, men jobbigt att kombinera karriär och fackligt arbete.

Vilken är den hetaste fackliga frågan i Kalmar?

 – Som på så många andra platser talas det mycket om arbetstider. Det har flutit upp i svallvågorna efter det nya avtalet och är knepigt att handskas med. Det finns ett utbrett missnöje. Många har svårt att se att det faktiskt skett en förbättring.

– Lönefrågan är också alltid aktuell. Tillsammans med arbetsmiljö och arbetstider är den grunden för jämställdhetsarbetet.

– Bemanningssituationen är ett problem. Det är snålt med folk. Men i Kalmar har vi det bättre än på många andra platser, eftersom kollegorna vill jobba här. Ta Oskarshamn till exempel, där tappar man självgående poliser som söker sig hit. Man fungerar i princip som utbildningsort för nya aspiranter. Nu kommer det att ändras så att aspiranterna får placeringsort direkt inför den avslutande praktiska delen av utbildningen.

 Du ansvarar också för jämställdhets- och mångfaldsarbetet. Hur gick det till när du började engagera dig?

– Jag blev först arbetsplatsombud när jag ingick i ett turlag i början av 1990-talet. Jag tycker att det är roligt att sätta mig in i aktuella frågor och kunna påverka. Hade det varit ett tvång skulle jag ha sparkat bakut för länge sen.

– Vad gäller jämställdheten och mångfalden får jag erkänna att jag ställde upp när ingen annan ville. Men det är viktiga frågor. Hur kommer det sig till exempel att det inte finns någon öppet homosexuell polis i vårt område? Kan det vara möjligt att vi inte har homosexuella poliser här? Knappast. Ändå tror jag att det går framåt sakta men säkert.

Till exempel?

– Vi har en AD-dom som kom i våras. Den gäller arbetstidsmått och graviditet och underlättar för kvinnor som ska ha barn. Sen har vi alltid den berömda kakburken. Folk frågar fortfarande om den och jag tycker nog att det var ett lyckat initiativ som fått många att tänka efter.

Ni har lidit av hälsovådlig arbetsmiljö i Kalmar under lång tid. Ser du någon ljusning?

– Tänker du på det mögliga polishuset så flyttar vi snart till nya lokaler och det med obeskrivlig lättnad. Egentligen är det otroligt att vi har stått ut så länge. Många kollegor har mått dåligt och fått sjukskriva sig. Och tydligen finns det flera polishus med inbyggda problem från samma epok.

Räcker tiden till både ditt vanliga jobb och ditt fackliga arbete?

– Det är naturligtvis inte helt lätt. Jag avlönas ju i princip inte när jag engagerar mig fackligt, det händer bara om jag kallas in. Så det kan vara svårt att få timmarna att räcka till.

– Dessutom tar polisjobbet mer och mer kraft. Nu är jag biträdande vakthavande men i september blir jag vakthavande.

Hur har det fackliga arbetet förändrats under din tid?

– Det låter otroligt fånigt när jag säger det men datorn har betytt mycket för mig som sekreterare. När man höll på och skrev på maskin tog det rent administrativa mycket tid som jag kan utnyttja bättre nu.

Vill du avancera fackligt? Bli förbundsområdesordförande?

– Nej. Tiden räcker helt enkelt inte till.

Namn: Catarina Karlsson, 46 år

Bor: Kalmar

Jobbar: Vakthavande befäl Kalmar. Sekreterare och ansvarig för jämställdhets- och mångfaldsfrågor, Förbundsområde Kalmar.

Fakta Förbundsområde Kalmar

Antal medlemmar: 360

Antal förtroendevalda: 12 st i styrelsen. 25 st arbetsplatsombud.

Ordförande: Mats Johansson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser