Få läkare anmäler olämpliga vapeninnehavare

25 augusti 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

När är det dags att dra in en persons vapenlicenser? Läkarna är skyldiga att anmäla olämpliga vapeninnehavare till polisen men gör det sällan. I och med Rödebyprocessen är frågan högaktuell; den åtalade 50-åringen hade psykiska problem långt före dödsskjutningen.När är det dags att dra in en persons vapenlicenser? Läkarna är skyldiga att anmäla olämpliga vapeninnehavare till polisen men gör det sällan. I och med Rödebyprocessen är frågan högaktuell; den åtalade 50-åringen hade psykiska problem långt före dödsskjutningen.

Natten mot den sjätte oktober i fjol sköts en ung man ihjäl och en annan skadades svårt i det riksbekanta skottdramat utanför Rödeby norr om Karlskrona. I våras friade tingsrätten den 50-årige gärningsmannen från ansvar med hänvisning till att han handlat i chock och utan uppsåt. Oavsett vad man tycker om domen och den efterföljande behandlingen i hovrätten står det klart att 50-åringen redan före dödskjutningen hade långvariga psykiska problem.

Frågan är då varför hans vapeninnehav aldrig ifrågasattes före händelsen i oktober.

– Vi hade ingen aning om hans psykologiska bakgrund, svarar Håkan Jufors, chef för den enhet som handlägger vapenlicensärenden vid polismyndigheten i Blekinge.

– Först ett par månader efter skottdramat fick vi ett läkarintyg från rättspsykiatrin om att han var olämplig att inneha vapen.

Läkarna måna om patientkontakten

Exakt när en person är olämplig att ha vapenlicens är omöjligt att ge ett generellt svar på. Varje fall måste avgöras individuellt av läkare. Psykiatrikern Karin Sparring Björkstén vid Psykiatriska kliniken Sydöst i Stockholm säger att en psykisk sjukdom inte automatiskt behöver innebära olämplighet. Precis som att alla psykiskt friska personer inte automatiskt är lämpliga att ha vapen.

– Men många läkare kanske drar sig för att ta i sådana här saker, fortsätter Karin Sparring Björkstén. Man vill ha en bra patientkontakt och se till patientens bästa. Att få sina jaktvapen indragna kan vara ett stort ingrepp för en person som jagat hela sitt liv.

– Ett problem är att läkarna ofta har dåliga juridiska kunskaper. Jag tror vi skulle behöva mer kontakter mellan läkare och polis.

Förra året gjordes i Sverige totalt 687 läkaranmälningar om patienter som bedömdes olämpliga som vapeninnehavare (varav långt ifrån alla patienter verkligen hade vapen).

I vissa län görs mycket få anmälningar. I Jämtland med över 12 000 jägare kom det bara in tre anmälningar om olämplighet under 2007. Är inte det en orimligt låg siffra?

– Jag delar den uppfattningen, säger Håkan Modin, polisintendent och beslutsfattare i vapenlicensfrågor i Jämtland. Samtidigt har vi inga fakta på bordet som visar att läkarna missköter sina jobb.

Demens anledning till indragen licens

Flera poliser Polistidningen har talat menar att det måste vara fler personer som är olämpliga än vad det kommer in anmälningar från läkarna. Ett exempel: Varje år drabbas 20 000-25 000 nya människor av demenssjukdom i Sverige. Samtidigt är det väl känt att medelåldern är hög i den svenska jägarkåren.

– Just när det gäller vapen och demens skulle jag vara ytterst restriktiv, förklarar psykiatrikern Karin Sparring Björkstén. Jakt ställer höga krav på utövaren. Även personer med tidig demens är klart olämpliga, eftersom de ofta tappat skärpan och förmågan att hantera komplexa situationer.

FAKTA:

Läkare är enligt vapenlagen (6 kap 6§) skyldiga att omedelbart anmäla till polisen om en patient bedöms som olämplig att inneha skjutvapen. Läkarna ska bara bedöma lämpligheten från ett medicinskt perspektiv; kontrollen om personen verkligen har vapen görs av polisen.

Nytt från i fjol är att anmälningsplikten utvidgats till att förutom psykiska sjukdomar även ska gälla somatiska åkommor typ synfel, demens eller förlorad arm.

Själva hämtningen av vapen brukar sällan vara dramatisk. Håkan Jufors vid Blekingepolisen säger:

– Det brukar gå lugnt till. Vi gör en säkerhetsbedömning i förväg som oftast leder till att en vanlig patrull åker ut. De möter för det mesta de anhöriga. Vapenägaren själv är i regel inlagd på sjukhus.

Även i det mer vapentäta Jämtland brukar hämtningarna vara odramatiska. Där omhändertas varje vecka jaktvapen i samband med att människor misstänks för kvinnofridsbrott, rattfylleri och olika våldsbrott. Överklagningar till högre instans är vanliga, något som dock sällan resulterar i återlämnande av vapnen.

Thomas B Andersson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst