Annons
Annons

Svenson, Svenson
– en dag med rikspolischefen

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Bengt Svensons arbetsdag började i Gibraltar och slutade med ett glas bubbel på Norr Mälarstrand. Däremellan blev det en sväng till Plommonträdet, möten och ett snabbt klipp.Bengt Svensons arbetsdag började i Gibraltar och slutade med ett glas bubbel på Norr Mälarstrand. Däremellan blev det en sväng till Plommonträdet, möten och ett snabbt klipp.

Rikspolischefens dag var dock inte fullt så exotisk som det kanske verkar i ingressen. Gibraltar är inte bara Europas sydligaste utpost mot Afrika, det är också ett mötesrum på Rikspolisstyrelsen. Några dörrar längre bort i korridoren ligger både Goa och Grenada. Men det var i Gibraltar som Bengt Svenson och de övriga cheferna i RPS ledningsgrupp hade möte den här tisdagsmorgonen. Sittandes vid kortänden av det långa mötesbordet, tillbakalutad med benen bekvämt utsträckta, leder Bengt Svenson mötet. Ämnesområdena är växlande och mycket känns ganska teoretiskt för en utomstående reporter. Ungefär som ett ledningsgruppsmöte i vilken myndighet eller stort företag som helst. Alla runt mötesbordet är chefer, men det är Bengt Svenson som är mest chef. Han visar det tydligt, dels genom att han förstås leder mötet och dels genom att han oftast talar om vad han tycker. Tydligt men utan att peka med hela handen. Han säger ofta ”jag vill” eller ”det känns somÖ”, samtidigt som han efterfrågar de andra chefernas åsikter – ”om ni inte tycker det är en vansinnig tanke så gör vi så här”.

Ett annat privilegium man har som chef är att bestämma när det är dags att dricka kaffe. Den här tisdagen blir det många koppar. Oftast svart, men framåt eftermiddagen har det blivit så många att han ber om en latte istället.

Men chefs- och ledarskap handlar ju om så mycket mer. Och få chefer har väl blivit så kritiserade som de inom polisen. Fast Bengt Svenson tycker att cheferna inom svensk polis är bra.

– Ja, jag tycker att vi har många bra chefer, och många bra chefsämnen. Sedan har utbildningen varit eftersatt, det tycker jag är en av de tydligaste insikterna som RPS har haft de senaste åren och därför satsat på. Tyvärr betyder det att vi utbildar främst de som sitter idag och inte blivande chefer.

Hur är du själv som chef?

– Jag tycker att jag är en ganska bra chef. Jag har förmåga att lyssna och är en coachande chef, försöker lyfta individer och andra chefer. Jag tar ansvar och vågar fatta beslut. Sedan skulle jag vilja vara mer tålmodig och kanske koncentrera mig mer på vissa frågor.

När du blev utnämnd till rikspolischef sa justitieministern att hon vill att du ska leda polisen på ett ”ekonomiskt och ansvarsfullt sätt” – vad betyder det för dig? Och går det?

– Att vi håller oss inom de ramar vi får. Att vi preciserar vilka ekonomiska förutsättningar vi behöver för att kunna bedriva verksamheten. Vi kan aldrig bedriva verksamhet till högre kostnad än vi har fått anslag för. Och ja, det går att hålla ramarna så länge inte något väldigt stort och oförutsett inträffar. Vi kan inte begära mer pengar för varje extra kommendering.

Längre perspektiv

Den dag när Polistidningen hänger med Bengt Svenson har han hunnit vara rikspolischef på riktigt i en knapp månad. Sammanlagt har han suttit ungefär ett halvår på posten. Men det blev stor skillnad när han blev ordinarie, berättar han i farten på väg från mötet i Gibraltar till ett annat möte i tjänsterummet på våning elva.

– Jag fick ett helt annat perspektiv på en gång. Innan var det mest att förvalta och ta en dag eller vecka i taget. Nu blev det plötsligt något helt annat, ett längre perspektiv och andra krav.

Förordnandet som rikspolischef varar i sex år. När de åren har gått hoppas Bengt Svenson att polisens verksamhet ska vara mer enhetlig och bedrivas på samma nivå i hela landet. Idag är det för ojämnt, menar han. Dessutom vill han att polisen ska ha bättre anpassade datasystem som stöder arbetet ute på fältet. Och att allmänhetens förtroende för polisen är fortsatt högt.

Ett viktigt område att satsa på för att åstadkomma det är kampen mot den grova, organiserade brottsligheten. Det är ett område som Bengt Svenson och polisen, på uppdrag av regeringen, prioriterar.

– Vi måste satsa på att komma åt den grova brottsligheten. Den får inte störa samhällsbilden. En viktig sak att komma ihåg är att den största drivkraften för kriminalitet är den ekonomiska vinningen. Därför är det också viktigt att olika myndigheter samverkar.

Samverkan mellan myndigheter inom rättsväsendet är en fråga som också är aktuell när tull och kustbevakning får utökade polisiära befogenheter. Till exempel genom att de får utföra alkoholutandningsprov till sjöss och inleda förundersökning när det gäller sådana brott. Kritikerna, bland annat Polisförbundet, anser att det här kan vara en fara för rättssäkerheten och att det leder till en uppluckring av yrkesrollerna. Men Bengt Svenson avfärdar den kritiken och menar att man måste se verksamheterna som kompletterande och inte konkurrerande.

– Det handlar också om att det ska vara samhällsekonomiskt effektivt. Med klara gränser är det inte några problem. Det kommer aldrig bli så att polisen mäter maskor i fiskenät eller att kustbevakningen utreder mord. När det gäller alkoholutandningsproven så är det bra att kustbevekningen kan göra det, det är bara en belastning för polisen.

På lunchen rusar Bengt Svenson ut på stan. Men först efter att ha genomfört ett Stålmannen-likt klädbyte i ett litet rum innanför tjänsterummet. Från blå uniform till alldeles vanlig civil linnekostym och randig skjorta. Trekvart senare genomgår han samma förvandling igen, fast åt andra hållet och nu med nyklippt hår.

Från möte till möte

Eftermiddagen en vanlig tisdag i rikspolischefens liv är fylld av möten. Svenson sitter på sin plats vid ett ovalt bord i ljust trä i tjänsterummet. Framför honom ligger några buntar med handlingar. Nya hamnar där inför, och i samband med, varje möte. På två timmar hinner han lyssna på tre föredragningar av medarbetare på olika nivåer. Det handlar om gränskontroller, fler synliga poliser och våld i nära relationer. Då och då blir han avbruten av att det knackar på dörren – vissa saker kräver rikspolischefens godkännande. Till exempel en sista ändring i ett pressmeddelande om ökad synlighet för polisen.

Mellan mötena får reportern försöka skjuta in några kobra-snabba frågor. Som den här till exempel, apropå en tidigare intervju:

Du har sagt ungefär ”polisarbete är inte bara kvantitativt utan också kvalitativt” – betyder det att det är slut på pinnjakten?

– Det ska inte finnas någon pinnjakt inom polisen! Men kvantitet är viktigt, tillsammans med underrättelsestyrd verksamhet. Genom att titta på kvantiteten kan vi också se om vi gör rätt saker. Till exempel en polis som patrullerar åtta timmar om dagen, 200 dagar om året och inte rapporterar ett enda brott, tror jag har arbetat på fel ställe.

Allvarliga tankar i bilen

Efter att ha hållit ett anförande inför ett par hundra anställda på polisens verksamhetsstöd (PVS) i personalmatsalen Plommonträdet, är det dags att rusa upp till tjänsterummet igen. Nytt klädbyte, men den här gången handlar det bara om att få på sig kavaj och uniformsmössa och sedan svischa ner i hissen till den väntande bilen utanför huvudentrén. På den korta sträckan till Norr Mälarstrand, där det är invigning av en ny myndighet, kommer Bengt Svenson in på ett par av de mörkaste händelserna för svensk polis under hans karriär. Polismorden i Malexander och Nyköping. Han berättar att han, som var stabschef i Östergötland efter Malexander, fick en flashback förra sommaren.

– Jag satt i bilen på väg till sommarstället och var inte långt från Nyköping när jag fick veta att en polis hade mördats där. Då kom Malexander tillbaka. Jag skulle åka in till Nyköping och visste redan innan jag kom in på stationen hur det skulle kännas, hur stämningen skulle vara och hur det skulle se ut. Och precis så var det, säger Bengt Svenson och tittar ut genom sidorutan.

Någon minut senare har allvaret bytts mot dagens dos av glamour. Gräddan av generaldirektörer, politiker och andra inflytelserika personer inom rättsväsendet har samlats för att gratulera den nya myndigheten med det mindre glamourösa namnet ”Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden” på invigningsdagen. Ett glas bubbel, några snittar, ett par kindpussar och korta samtal med justitieministern och en och annan myndighetschef är vad rikspolischef Svenson hinner med innan det är dags för scen- och klädbyte igen. Men då får inte Polistidningen vara med längre. För då blir Svenson en alldeles vanlig Svensson som ska åka till Bauhaus och köpa badrumsskåp innan de stänger klockan åtta.

Det här visste du (nog) inte om Bengt Svenson:

”Jag är fullständigt omusikalisk, ha, ha! Sven-Ingvars är det bästa jag vet, men jag kan inte sjunga en enda låt. Fast jag kan alla orden. När jag fyllde 50 hade gästerna ordnat ett spel som hette ”Så kan det också låta” – jag sjöng en massa Sven-Ingvarslåtar, men ingen hörde vad det skulle föreställa.”

Bengt Svenson, rikspolischef

Ålder : 55 år.

Utbildning : Jur kand, tingsmeritering och polischefsutbildning.

Karriär : 26 år inom polisen, bland annat polismästare Östergötland, länspolismästare Örebro och chef för Polisavdelningen på RPS

Familj : Sambo, två vuxna barn, ett bonusbarn. Två barnbarn, båda födda 2007.

Bor : Kungsholmen, Stockholm.

Intressen : Förr var det sport, men nu vet jag inte när jag var på ett sportevenemang senast. Annars är jag mycket ute i naturen, gillar att åka långfärdsskridskor.

Gör på semestern : Läser skönlitteratur och är på sommarstället i S:t Annas skärgård i Östergötland.

Läser just nu : Arto Paasilinna – han är så jädra rolig!

Tittar på : Jag går nästan aldrig på bio längre, det hinner jag inte med. Har inte en aning om vad jag såg senast! Men jag tittar ganska ofta på dvd-filmer hemma. Däremot inga tv-serier, det är hopplöst för man missar alltid något avsnitt!

Röster

Therese Mattsson, chef för Rikskriminalpolisen

Ö om Bengt Svenson som chef:

”Påläst. Kunnig. Inger förtroende. Väldigt trevlig också, det underlättar. Man ska inte förringa vikten av att en chef är trevlig, för det ger ett gott samarbetsklimat. Och det är så skönt att han kan polisverksamheten, vilket betyder att vi inte förlorar någon tid i allt vi har att göra nu. Till exempel är det oerhört viktigt att allmänheten uppfattar oss som en polis och det har Bengt fokus på. Det måste vara samma kvalité på polisverksamheten överallt.”

Beatrice Ask, justitieminister

Ö om varför just Bengt Svenson blev rikspolischef:

”Vi valde Bengt för att han uppfyllde nästan alla krav i kravprofilen. Han har lång erfarenhet av polisarbete på olika nivåer, i olika delar av landet och från centralt håll. Hans ledarskap är bra och modernt, har vi kunnat konstatera. Sedan tycker jag att det är bra att vi för första gången i modern tid har en rikspolischef med erfarenhet av polisarbete. Han har en förståelse för arbetet ute, och det tror jag är bra.”

Jan Karlsen, Polisförbundets ordförande

Ö om Bengt Svenson som motpart:

Han är en öppen människa som signalerar att han gärna vill lösa problem på ett tidigt stadium, innan de blir för stora. Dessutom är han kommunikativ. Det här var två viktiga delar i vår kravprofil inför utnämningen av ny rikspolischef, och jag tycker att han lever upp till den bilden väl. Så här långt står han för ett helt annat klimat när man diskuterar polisfrågor. Han är operativt kunnig och förstår polisarbete, vilket underlättar om det uppstår problem. Även om vi kan ha motsatta åsikter så finns hela tiden viljan att försöka resonera fram en lösning. Han har ett prestigelöst sätt som jag tycker om.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser