Annons
Annons

Många alkoholkontroller men klent resultat

1 december 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisens alkoholkontroller genomförs på fel plats vid fel tidpunkt. Trots rekordmånga blås minskar antalet avslöjade rattfyllerister. Det visar färsk forskning polishögskolan.Polisens alkoholkontroller genomförs på fel plats vid fel tidpunkt. Trots rekordmånga blås minskar antalet avslöjade rattfyllerister. Det visar färsk forskning polishögskolan.

Det är forskarna Cecilia Woxblom, Stefan Holgersson och Lars Dolmén som ahr kartlagt hur polisen utför utandningsprov (LAU-tester). Samtidigt som antalet utandningsprov (2,5 miljoner 2007) är fler än någonsin stoppas allt färre rattfyllerister.

Enligt forskarna utförs de flesta testerna mellan klockan nio och tolv på vardagar – då risken för alkoholrelaterade trafikolyckor är som minst. Dessutom väljer polisen, enligt rapporten, ofta att återkommande stoppa bilister på samma platser istället för att sprida kontrollerna geografiskt. Orsaken är enligt rapporten att pinnjakten (försök att uppfylla statistiska mål) har blivit viktigare än det faktiska resultatet.

– Detta är absolut ingen kritik mot de anställda. Tvärtom finns det en djup frustration hos många poliser över att kontrollerna inte sker i anslutning till kända så kallade promillestigar, säger Cecilia Woxblom.

Inom vissa polisområden förekommer det att resultatet bestäms i förväg. Till exempel kan det fastslås att en procent av utandningsproven ska ge träff.

– Då blir det naturligtvis så att när resultatet är uppnått anpassar man insatsen och tar det lugnare, säger Cecilia Woxblom.

Enligt Stefan Holgersson är det inga nyheter som han och hans kollegor presenterar.

– Tvärtom. Problemet har belysts flera gånger. Själv tog jag upp det redan 1993 utan att få gehör från ledningen, säger han.

Justitieminister Beatrice Ask säger till Polistidningen att det är bra att den här typen av forskning om polisens arbete kommer fram.
– Det är en jättebra utgångspunkt till förbättringar. Samtidigt vill jag inte tro att de flesta poliser är så oseriösa att de bara mäter för att nå de kvantitativa målen. I så fall handlar det om ett dåligt ledarskap. Men mätbara mål måste finnas, det handlar om att formulera dem bättre, säger Beatrice Ask.

I rapporten läggs det fram en rad förslag på förbättringar. Bland annat anser författarna att övervakningen i större utsträckning bör baseras på olycksstatistik. Dessutom poängterar de att polisen måste arbeta aktivt för att utandningsproven ska utföras på många olika platser vid olika tidpunkter.

Mattias Andersson är tillförordnad enhetschef på RPS brottsförebyggande enhet. Han tycker att rapporten tillför mycket kunskap.

– Speciellt att vi måste ta fram mer underlag för hur resurserna bäst bör utnyttjas kan inte understrykas nog, säger han.

Samtidigt anser han att det är för tidigt att döma ut de senaste årens arbete med trafiknykterhet.

– Att vi tar färre rattfyllerister nu kan ju bero på att satsningen som påbörjades 2006 har varit framgångsrik.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst