Annons
Annons

Polisförbundet kostar lite men ger mycket

8 december 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisförbundet har lägst medlemsavgift av alla fackförbund i Sverige. Samtidigt är kostnaden för rättshjälp till medlemmarna tio gånger högre än i andra förbund.Polisförbundet har lägst medlemsavgift av alla fackförbund i Sverige. Samtidigt är kostnaden för rättshjälp till medlemmarna tio gånger högre än i andra förbund.

Lågavlönade LO-medlemmar betalar ofta dubbelt så höga medlemsavgifter till facket som bättre betalda tjänstemän. Den lägsta avgiften inom LO har Seko med 512 kronor i månaden. Den lägsta inom TCO – liksom den lägsta av samtliga Sveriges 54 fackförbund – har Polisförbundet med 315 kronor per månad.

Hur kan Polisförbundet hålla nere avgifterna?

– Vi pratar ekonomi på kansliet, vi har en effektiv administration och är kostnadsmedvetna i allt vi gör. Dessutom tar vi fram resultatrapporter varannan månad och hela personalen är delaktiga i verksamhetsplaneringen och i att lägga budgeten varje år. Det gör att alla är lika noga med att försöka hålla den budget de själva varit med att göra, säger Sophie L-Jansson, kanslichef på Polisförbundet.

En annan orsak till att avgiften hålls låg är att förbundet inte har någon vanlig a-kassa. I andra tjänstemannaförbund varierar a-kasseavgiften mellan 105 och 200 kronor.

– Vår interna a-kassa kostar sju kronor av medlemsavgiften, så där sparar vi mycket pengar åt våra medlemmar, säger Sophie L-Jansson.

Är det någonting som ni låter bli att göra – som andra förbund gör – och som medför att avgifterna kan hållas nere?

– Nej. Vi har en hög arbetsbelastning på våra anställda och det är väl inte bra i längden. Men vi har en så effektiv organisation att vi matchar alla de anställda som arbetsgivaren har på sin sida.

En sak som klart utmärker Polisförbundet är en omfattande rättshjälp till medlemmarna. För detta har förbundet en särskild ombudsman som är både polis och jurist.

– När en polis blir anmäld eller hamnar i problem i sitt yrke går vi in med en gedigen rättshjälp till honom eller henne. Vi kan betala för advokathjälp i brottsmål och vi anlitar LO-TCO Rättsskydd vad gäller arbets- och försäkringsrätt. Poliserna måste få känna tryggheten i att någon ställer upp för dem så att de inte blir utlämnade när något händer, säger Sophie L-Jansson.

Polisförbundets kostnad för rättshjälp är cirka tre miljoner kronor per år. Det gör förbundet till det fackförbund som i särklass betalar mest för att ge medlemmarna rättshjälp. Kostnaden är över tio gånger så hög som genomsnittet för Sveriges alla fackförbund. Men det är inte något anmärkningsvärt, anser Sophie L-Jansson:

– Det kostar mycket, men det ligger i sakens natur. Poliser har ju en extremt utsatt arbetssituation och vart skulle de annars vända sig?

Bill Erlandsson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst