Här är det långt mellan poliserna. Den organiserade brottsligheten etablerar sig på mindre orter.Här är det långt mellan poliserna. Den organiserade brottsligheten etablerar sig på mindre orter.
Falun och Borlänge är Dalarnas kriminella nav och på många vis typiska fästen för organiserade brottslingar som väljer bort storstaden. Här sker hälften av länets brott. Konkurrerande mc-gäng har etablerat sig i de båda tvillingstäderna med bara några mil mellan sig. På landsbygden är det långt till bemannade polisstationer och för kostnadsmedvetna gäng är det lätt att hitta billiga klubblokaler.
Mats Jonsson är chef för Dalapolisens underrättelsetjänst. Under det senaste året har länets ekorotel med biträde av kriminalunderrättelsetjänsten samarbetat med skattemyndigheten och kronofogden inom ramarna för projektet Rifum (rakt i fickan utan moms). I somras kom tillslaget. Ett tiotal kriminella medlemmar i en mc-klubb lagfördes och deras president, som var upptagen på Alcatrazlistan, dömdes till fyra års fängelse.
– Det var en framgång. Men generellt är jag bekymrad över debatten om polisens metoder kontra integritet. Vems integritet gäller det? Knappast brottsoffrens, säger Mats Jonsson.
Han fortsätter:
– Samhället klarar inte av när de kriminella organiserar sig. Om några bevakningskameror anses kränkande är vårt jobb hopplöst.
Mats Jonsson beskriver brottsligheten i hemtrakten. I många fall har han kunnat följa de inblandade sedan de gick i skolan. Tidiga problem, mycket stök och bråk och sedan kontakter med kriminella grupper. Ofta rör det sig om trasiga individer och allt annat än sofistikerade brott.
Ändå tycker han att det handlar om systemhotande kriminalitet som påverkar rättssamhället.
På mindre orter är personkännedomen stor. Alla känner alla. För polisens del är fördelarna uppenbara. Nackdelen är att brottslingarna lätt kartlägger enskilda polisers liv och utövar påtryckningar.
– De åker förbi stationen och skriver upp bilnummer. När vi stoppar en bil kan det ligga en utredning från Brå uppslagen. En vink: Titta vi har koll på er.
Mats Jonssons förhoppning är att en central och uthållig satsning mot den organiserade brottsligheten ska vända trenden. Men han är oroad över att den ekonomiska krisen kommer att påverka negativt.
– I värsta fall tappar vi kontrollen. I förlängningen får vi en situation då företag och privatpersoner vänder sig till kriminella för skydd och hjälp.
Fakta polisens särskilda satsning
– 2006 offentliggjordes att polisen skulle öronmärka 120 miljoner för arbetet med den organiserade brottsligheten.
– RKP och polismyndigheterna fick möjlighet att ansöka om bidrag för projekt.
– Pengarna har framförallt gått till övertid, tolkhjälp, utrustning och resor.
– Exempel på projekt: Nickel (värdetransportrån), Siba och Sunrise (cannabissmuggling), Las Vegas (illegala spel), Salt och Kungen(satsning på att lagföra inflytelserika kriminella).
– Hösten 2009 kommer en slutrapport angående hur effektiv satsningen har varit.
– Under andra halvåret 2009 sjösätts det nya regeringsuppdraget mot organiserad brottslighet.