Annons
Annons

Landet Runt: Kjell valde storstaden framför landet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Hans plan som nybliven polis var att flytta hem till Jönköping. Men tempot i Stockholm lockade och 18 år efter examen jobbar Kjell Ahlin fortfarande mitt i huvudstadens brus.Hans plan som nybliven polis var att flytta hem till Jönköping. Men tempot i Stockholm lockade och 18 år efter examen jobbar Kjell Ahlin fortfarande mitt i huvudstadens brus.

Det märks att vi befinner oss i Sveriges enda storstad. Intervjun stannar upp vid flera tillfällen. Poliser går förbi och byter några ord med Kjell Ahlin vars dialekt fortfarande bär spår av ett småländskt ursprung. Det händer hela tiden något. Det är lunchtid, telefonen ringer. En okänd man har förgripit sig på en ung pojke på allmän plats. Kjell Ahlin skakar på huvudet.

– Obehagligt och ovanligt det där. Hoppas vi tar honom snart så att han inte spårar ur helt.

Hur trivs du med ditt arbete?

– Jag har alltid uppskattat yrket något alldeles enormt. De första åren planerade jag att flytta hem till Jönköping som jag kommer från. Men jag blev kvar, och det var ett aktivt val.

Hur skiljer sig polisarbetet åt mellan storstad och landsbygd?

– På mindre orter kan det vara svårt att riktigt sätta sig in i arbetsförhållandena i Stockholm. Tempot är så extremt mycket högre här och därmed stressen. Det märks fysiskt, exempelvis är vi märkligt många som lider av diskbrock. Samtidigt har vi lättare att samla styrkorna om något stort händer.

Hur gick det till när du började arbeta fackligt?

– 1995 blev jag turombud. Jag kan knappast påstå att det var ett ansvar som jag strävade efter vid den tidpunkten. Någon var tvungen att ta tag i det och alla pekade på mig. De tyckte visst att jag hade åsikter om det mesta och en tendens att stå på mig.

Vilken är den viktigaste fackliga frågan?

– Vi driver lönerna hårt, det tycker jag är intressant och jag känner att jag har varit med om att göra något bra. Lönefrågan är dessutom extra betydelsefull nu då det har varit turbulent i samband med det nya avtalet. Alla måste gå vidare och min förhoppning är att pensionsöverenskommelsen ska resultera i något positivt i framtiden.

Ni har stor personalgenomströmning. Vilka är dina tankar om det?

– Illa, mycket illa. I genomsnitt stannar en utryckningspolis i mellan 18 och 24 månader hos oss. Det är för lite tid för att komma på plats. Jag märker det genom att jag inte hinner lära mig namnen på alla och det känns frustrerande. Jag önskar att folk blev här i en sju åtta år istället.

Vad beror situationen på?

– Det har alltid varit så i Stockholm, lätt att få hit personal men svårt att få den att stanna. Nu har vi extremt många chefsbyten och det underlättar inte. Av tolv yttre befäl är bara två stycken ordinarie. Unga högutbildade poliser med ambitioner sätter också upp väldigt tydliga mål tidigt. Det ingår inte i karriärplaneringen att stanna som utryckningspolis speciellt länge.

Vad önskar du dig främst av det nya året?

– Att familjen får vara frisk och hel. Det är det enda som betyder något.

Namn: Kjell Ahlin

Bor: Bagarmossen, Stockholm

Arbetsplats: Norrmalm

Fackligt uppdrag: Vice ordförande polisföreningen Birger Jarl

Familj: Gift med Monica, hennes barn – tvillingarna Edvin och Gustav, hund och två katter.

 

FO Stockholm

Antal medlemmar: 5 000

Förtroendevalda: 300

Ordförande: Stefan Eklund

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser