Annons
Annons

Sparkad polis i AD

1 februari 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Arbetsdomstolen bedömer nu det uppmärksammade fallet med polismannen, som sparkades efter 40 års prickfri tjänst. Upprinnelsen var ett ingripande mot biltjuvar för fem år sedan.Arbetsdomstolen bedömer nu det uppmärksammade fallet med polismannen, som sparkades efter 40 års prickfri tjänst. Upprinnelsen var ett ingripande mot biltjuvar för fem år sedan.

Det har gått fem år sedan den nu 63-årige polismannen, tillsammans med en kollega, utförde nykterhetskontroller på Österlen. Det var Luciamorgon. Två pojkar, 16 och 17 år gamla, hade tillgripit en bil. Istället för att stanna vid kontrollen ökade de farten och gasade igenom. Poliserna körde efter bilen, som strax därefter kraschade i en vedstapel. De två pojkarna greps.

Här skulle historien ha kunnat sluta. Men en av de gripna anmälde att 63-åringen misshandlat honom med sin ficklampa, vilket resulterat i ett sår i huvudet. Själv hävdade polisen, med understöd av sin kollega, att såret uppstod i samband med kraschen. Ord stod mot och både tings- och hovrätt gick på pojkarnas linje och fällde 63-åringen för misshandel. Dessutom har han varit tvungen att betala ett skadestånd på 23 000 kronor.

2008 fastslog polisens ansvarsnämnd (PAN) att polismannen skulle avskedas med omedelbar verkan. Beslutet fattades med en rösts marginal.

Men Polisförbundet har drivit ärendet vidare. Den sista veckan i januari hölls en tre dagar lång förhandling i Arbetsdomstolen (AD).

Polismannens ombud påpekade, i samband med dessa förhandlingar, att även om brottmålsdomarna har stor betydelse så kan AD göra en annan bedömning i skuldfrågan. Dessutom underströk ombudet att det faktum att 63-åringen arbetat som polis prickfritt i 40 år väger mycket tungt. Så tungt att även om AD går på hovrättens linje och fastslår att pojken misshandlades saknas skälig grund för uppsägning ändå.

Dom meddelas den 25 mars.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst