Annons
Annons

Italiensk stadspolis beväpnas

24 mars 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Nu ska stadspolisen i Rom beväpnas igen, efter 31 år utan ens batong. Men vapnet får bara användas i personligt försvar. Facken är delade och många av polismännen vägrar att bära vapen.Nu ska stadspolisen i Rom beväpnas igen, efter 31 år utan ens batong. Men vapnet får bara användas i personligt försvar. Facken är delade och många av polismännen vägrar att bära vapen.

Italien har många olika poliskårer. En av dem är stadspolisen, som i grunden är ansvarig för ordnings- och trafikfrågor inom kommunen.

Hittills har nästan inga kommuner haft beväpnade stadspoliser, och de flesta av dem har inte ens haft batong. Nu börjar det så smått att förändras. Flera stora städer, bland dem Milano, har redan gett stadspolisen olika typer av vapen, och nu är det Roms tur.

Kommunfullmäktige har med stor majoritet röstat igenom en ändring av reglerna. Roms stadspolis kommer att bära pistoler, batonger och så kallad antiaggressionsspray. Anledningen är enligt kommunledningen den ökade brottsligheten (som inte har statistiska belägg), sanningen är nog snarare att många av stadens invånare gärna vill ha beväpnade poliser.

Från och med i juni i år kommer kurser och tester att ordnas för dem som vill ha en egen tjänstepistol. Meningen är att de första pistolerna ska kunna lämnas ut i slutet av året. Beväpningen av kåren ska ske gradvis.

Vapnen får bara användas i självförsvar, en begränsning enligt den italienska lagen när det gäller stadspolisen. Det kommer alltså inte att vara möjligt för polismännen att skjuta på en rånare för att stoppa honom, något som de andra poliskårerna däremot har rätt till.

Eftersom många börjat jobba i stadspolisen när vapnen inte var aktuella, kommer rätten till samvetsvägran att införas, något som andra poliskårer inte har. De polismän som väljer att beväpna sig får ta med sig vapnen hem när de inte är i tjänst. När de är på semester eller är borta från jobbet en längre tid kan de lämna tillbaka dem tillfälligt.

I princip alla facken har sagt ja till beväpningen, men de flesta av dem är kritiska till beslutet. Speciellt som en del av kåren inte ens har fungerande radio med sig när de patrullerar, och facken därför anser att pengarna kunde ha använts bättre.

Kristina Wallin

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst