Annons
Annons

Oro för blivande aspiranter

2 mars 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I juni kommer en av de största kullarna någonsin med polisaspiranter ut för att göra sin praktik i myndigheterna. Men risken är att polisens dåliga ekonomi drabbar aspiranterna så att de inte får det stöd de behöver.I juni kommer en av de största kullarna någonsin med polisaspiranter ut för att göra sin praktik i myndigheterna. Men risken är att polisens dåliga ekonomi drabbar aspiranterna så att de inte får det stöd de behöver.

Det handlar om över 800 aspiranter från polisutbildningarna i Stockholm, Växjö och Umeå som ska ut efter två års studier. De är en del i den stora ”puckel” av polisstudenter som antogs för att komma upp i målet om 20 000 poliser 2010. Samtidigt är polisens ekonomi hårt pressad, och i de flesta myndigheter talar man om nedskärningar av olika slag. En effekt av det blir att poliser används som arrestvakter och i receptioner där man tidigare haft civilanställda.

– Det är framförallt sommaren jag är orolig för. Om man inte tar in extrapersonal så får de poliser som annars skulle ha varit ute och jobbat med aspiranterna stanna inne, säger Emelie Lagervall som är ombudsman för studerandefrågor på Polisförbundet.

Det här sammanfaller också med Sveriges ordförandeskap i EU, vilket tar många poliser i anspråk. Poliser som annars kunde ha funnits till hands för aspiranterna. Dessutom kommer ett antal poliser i myndigheterna att behöva fungera som gruppchefer för beredskapspolisen. Det finns också en risk att man inte kommer att kunna utbilda tillräckligt många handledare, vilket gör att det blir fler aspiranter på varje.

– Min farhåga är att personalen i yttre tjänst inte kommer att räcka till alla arbetsuppgifter som sammanfaller. Och det drabbar tyvärr aspiranterna. Det finns också en risk att de kommer att användas som en resurs i verksamheten, vilket inte är meningen. De är fortfarande under utbildning och det är viktigt får möjlighet att komma in i sin yrkesroll, säger Emelie Lagervall.

Bland de blivande aspiranterna är medvetenheten om de eventuella problemen ännu inte särskilt stor. De har hittills haft fullt upp med att oroa sig för rekryteringen till aspirantplatserna. Många har hamnat i svåra dilemman, eftersom polismyndigheterna lämnar besked vid olika tidpunkter. Då har studenter tvingats att tacka nej för att vänta in beskedet från förstahandsvalet. Studenterna vill att alla myndigheter ska tvingas att lämna besked samtidigt, säger Marcus Wallén, som är vice ordförande för studerandeföreningen i Solna.

– Vi är många som har tackat nej till en plats för att vi helst vill till Stockholm. Men om vi får nej därifrån så måste vi sätta oss och ringa runt till alla myndigheter för att kolla om det finns lediga platser. Det här är jättefrustrerande, särskilt för dem som har familj.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst