Annons

Annons

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Se till att du har ett par bra skor och ge inte upp i början. Det är löparproffsets bästa råd till dig som vill komma igång och springa.Se till att du har ett par bra skor och ge inte upp i början. Det är löparproffsets bästa råd till dig som vill komma igång och springa.

Det är aldrig så jobbigt att springa som de första två månaderna. Det lovar Torbjörn Sköldefors, som är utbildad löptränare och chefredaktör för löparsajten Maraton.se.

– Det är knepigt, för de första två månaderna ligger den som är otränad på en ansträngningsnivå som är hög, kanske nästan max. Men om man känner till det när man börjar, så kan man efter ungefär två månader komma in i det där som vi löpare kallar för snacktempo, och då är det en njutning att springa.

Den som springer i snacktempo ligger på en lägre ansträngningsgrad och kan då ta med sig en kompis ut på träningsrundan. Vilket också underlättar träningen för många. För löpningens största fördel – att det går att göra när som helst och var som helst – kan också bli en fälla. Det är lätt att hoppa över ett träningspass utan fast tid i almanackan. Då kan det underlätta att bestämma med en kompis att man ska sticka ut och springa, för då kommer man inte undan. Kan man dessutom prata med varandra samtidigt som man springer, så blir det förstås också roligare.

Hur mycket ska man då springa för att få en bra kondition? Ja, det beror förstås på vem man är och om man tränat något under vintern till exempel.

– Som nybörjare kan man ha som mål att orka springa en halvtimme. Och då är det viktigt att inte springa så snabbt, för då orkar man kanske inte. Det är bättre att springa långsamt i trettio minuter än att rusa runt tre kilometer på en kvart.

Enligt Torbjörn Sköldefors klarar de flesta, som inte är överviktiga, att springa en halvtimme efter ungefär två veckor. Och för att få en bra kondition är det bättre att springa tre gånger i veckan, en halvtimme per gång, än ett enda långpass på en och en halv timme.

Hur viktigt är det med rätt utrustning?

– Ett par bra skor är absolut viktigast, särskilt just när man börjar, för att undvika belastningsskador. Alla har ett unikt steg och idag är löparskor så avancerade att de korrigerar olika saker. Om man köper utan att veta vad de har för funktion så kan det bli fel. Det bästa är att gå till en löparbutik där de kan titta hur man springer, säger Torbjörn Sköldefors.

Annars har löpning också blivit en materialsport, där det finns en massa saker att lägga pengar på. Om man vill. Visst är det skönare att springa i en funktionströja en i en gammal collegetröja. Och en pulsklocka kan vara bra, men absolut inte nödvändigt. Samtidigt kan det vara ett sätt för vissa att tycka att träningen blir roligare, eller en hjälp att inte springa för fort.

Träningsproffset Torbjörn Sköldefors springer själv mellan en och två mil om dagen och har sisådär 25 maror bakom sig. Men kan vem som helst springa maraton?

– Ja, i princip så kan alla under 60 år, som inte har övervikt eller någon sjukdom, klara av att träna upp sig så att de kan springa ett maratonlopp. Men det tar tid, kanske ett eller två år. Så det är bra att ta det stegvis, kanske börja med en halvmara. Om du börjar träna nu i mars och följer ett träningsprogram så kan du springa halvmaraton i höst!

Löparproffsets tre bästa tips:

– Skaffa ett par bra skor.

– Spring där det är vackert – passa på att få en fin naturupplevelse – och gärna med en kompis på samma nivå.

– Spring inte för fort. Hellre långsamt och lite längre än kort och snabbt.

Länktips:

www.marathon.se – allt om löpning, här finns bland annat detaljerade träningsprogram för den som tränar inför tjejmilen, maraton eller halvmaraton.

www.puls.se – sajt för den som är intresserad av både löpning och annan konditionsträning, som till exempel cykling. Här kan man bli medlem och ha träningsdagbok, få träningsråd mm.

www.jogg.se – löpardagbok och community för både ambitiösa motionslöpare, vanliga joggare och ”nyuppstigna soffliggare”.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser