Skratta mycket på jobbet. Då får du inte bara roligt utan håller dig också frisk, blir mindre stressad och ökar din kreativitet. Det menar skrattcoacherna som här ger dig bästa tipsen på hur och varför du ska dra på mungiporna.Skratta mycket på jobbet. Då får du inte bara roligt utan håller dig också frisk, blir mindre stressad och ökar din kreativitet. Det menar skrattcoacherna som här ger dig bästa tipsen på hur och varför du ska dra på mungiporna.
En och samma arbetsuppgift kan uppfattas som krävande eller tvärtom ganska lätt beroende på hur roligt vi har när vi gör den. Det menar Eva Martinsson som är skrattinstruktör och hon lyfter fram vikten av att skratta på jobbet.
− När vi skrattar kan vi inte hålla på och tänka på alla arbetsuppgifter som ligger över oss eller hur vi ska hinna handla mat efter jobbet. Hjärnan tvingas att vila vid skratt och det mår vi bra av, förklarar hon.
Hon har dessutom varit med och testat att teorin verkligen stämmer. Tillsammans med andra skattinstruktörer, som hon samarbetar med i ett nätverk, har hon studerat hur de anställda på ett dataföretag i Danmark påverkades av att skratta mycket under arbetstid.
Under en månad fick företagets alla medarbetare vara med på ett skrattpass varje morgon tillsammans med en instruktör och efter månadens slut mättes deras blodtryck, syreupptagningsförmåga, puls och koldioxidhalt i utandningsluften. Samtliga resultat hade förbättrats efter testmånaden med skratt jämfört med månaden före.
− Omsättningen ökade dessutom med 40 procent, men det kan ju vara en slump säger Eva och skrattar själv.
Eva Martinsson tycker att arbetsgivare borde satsa mer på skratt på jobbet.
− Ett ordentligt skratt i 10 minuter tillsammans med en ledare, två till tre dagar i veckan, vore perfekt. Det blir som gympa på jobbet, men tar mycket mindre tid i anspråk och så krävs det varken dusch eller extrakläder.
Skrattet för med sig mycket gott. Det stärker immunförsvaret, löser spänningar och stress och ökar lungkapaciteten. Det är också en rolig träningsform. Ett ordentligt skratt kan jämföras med jogging eller rodd.
Katarina Modig är organisationskonsult och skrattinstruktör och hon är övertygad om att skratt även fyller en viktig psykosocial funktion på arbetsplatser. Om det skrattas minskar riskerna för konflikter och samhörigheten mellan medarbetarna blir bättre, menar hon. Även kreativiteten ökar i arbetsmiljöer med skratt och Katarina Modig anser att var och en kan bidra till en god och glad stämning på jobbet genom att bjuda lite på sig själv.
− Våga vara ett vardagsoriginal. Sätt upp lappar med roliga saker istället för de gamla vanliga sura uppmaningarna i köket till exempel. Eller varför inte ta på två olika sorters strumpor bara för att väcka en rolig reaktion, säger hon.
Men du behöver inte bli klassens clown för att känna att du bidrar till en gladare stämning på jobbet. Katarina Modig framhåller att man kommer långt genom att se sina kollegor i ögonen och le när man möts i korridorerna eller i fikarummet. Då ligger skrattet nära till hands och i det är i ett sådant klimat som det är möjligt att skapa bra samarbeten och lyckas jobba i team, menar hon.
Men det är själva skrattet som ger de verkliga hälsoeffekterna och man kan inte alltid räkna med att det ska komma naturligt. Både Eva Martinsson och Katarina Modig använder en metod som kallas Laugh for no reason som den indiske doktorn Madan Kataria etablerat och spridit världen över. Det innebär att man, precis som uttrycket säger, skrattar utan anledning.
− Det kan kännas lite konstigt att skratta utan att man har roligt på riktigt, men man vänjer sig och ofta slutar det med att man skrattar på riktigt bara för att situationen känns så konstig och lustig, förklarar Katarina Modig.
Poängen med att skratta konstgjort är att kroppen inte förstår att skrattet är oäkta. Hjärnan ställer in sig på att du är glad och endorfinerna frigörs även vid det konstgjorda skrattet. Alla kan testa att skratta helt utan anledning, men om man ska göra det effektivt på en arbetsplats krävs en instruktör.
− Det är inte bara för själva teknikens skull. Vid en skrattövning är det viktigt att alla i gruppen känner sig bekväma. Vi har alla olika svårt att skratta och då är det bra om den som leder gruppen kan känna in stämningen och anpassa övningarna så att alla känner sig delaktiga, berättar Eva Martinsson.
Att skratt är betydelsefullt vet många, men få tar det ändå på det allvar som det borde göras. När Katarina Modig hade med titeln skrattinstruktör på sitt visitkort noterade hon att flera personer uppfattade det som lite oseriöst så nu har hon strukit det på kortet men använder sig av skrattekniken både i grupper med andra och för det egna personliga välbefinnandet.
− Ett bra knep som jag gärna delar med mig av till andra är att skratta upp sig i bilen på väg till jobbet. Skratta på högt och ljudligt för dig själv. Det är extra bra om man ska på något möte eller tala inför andra. Det gör dig pigg och alert och gör så att du presterar bättre.
Och hon har även tips för den som tar sig till jobbet med kommunala färdmedel.
− Använd mobiltelefonen och låtsas att du pratar med någon. Då kan du ohämmat skratta i luren även på bussen eller på promenaden.
Det är bra att skratta på jobbet om du vill:
– Bli mer kreativ och effektiv
– Ha det bra och roligt på jobbet
– Förbättra immunförsvaret
– Öka produktiviteten utan att öka stressnivån
– Få samarbeten att fungera bra
– Stärka sammanhållningen med dina kollegor
– Minska risken för konflikter
En indisk studie där 516 personer deltog visar att skrattövningar hade följande positiva effekter:
71% hade fått ett bättre förhållande till sina arbetskamrater
69% menade att de var mindre stressade
85% hade fått bättre självförtroende
57% hade fått bättre sömn
83% av dem som led av något kände av en förbättring
74% hade blivit mer sociala
66% hade fått en ökad koncentration
79% menade att de fått en betydande förändring i livskvalitet och humör
99% sade att de ville fortsätta med skratterapin och att de ville rekommendera den till andra.
Källa: Skrattaforlivet.se
Anna-Karin Andersson