Annons
Annons

Behövs Särskilda
Beredskapspolisen?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Vid flera tillfällen har förbundsstyrelsen uttalat sig negativt om Särskilda Beredskapspolisen (SBP). Det innebär ju samtidigt en kritik mot alla medlemmar (300?) som är verksamma som grupp- och avdelningschefer inom SBP och det känns lite olustigt. Jag läser ånyo vårt yrkespolitiska program, där endast uniform och beväpning för SBP nämns som frågor att driva, eller har styrelsen beslutat annorlunda?

Jag tror att det under EU-ordförandeskapet kan finnas arbetsuppgifter för SBP, eftersom de kan fylla det vakuum som finns mellan väktare och polis, men vi har idag varken regler eller praxis för användande av SBP. Utöver behovet av att öva SBP, så kan en drivkraft vara ekonomi, eftersom lönekostnaden är lägre för en SBP-avdelning än motsvarande antal poliser. De skulle nog även fullgöra uppdraget med högre grad av entusiasm än tvångskommenderade kollegor, särskilt om det rör en uppgift som kanske inte fullt ut behöver ”vanliga poliser”?

Peter Frisell
Stockholms län

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst