Hör du till dem som utmanat dina arbetskamrater om vem som går flest steg per dag? Eller sprungit ett lopp sponsrat av arbetsgivaren? Eller har du rent av deltagit i en sluta-röka-kurs eller ett viktminskningsprogram tillsammans med arbetskamraterna?
Då är det nog dags att du stillar dig i friskvårdsivern och funderar en stund.
Nu finns det nämligen forskning som visar att arbetsgivarens engagemang i de anställdas hälsa inte enbart är positiv.
Det är forskaren Erika Björklund vid Umeå universitet som fått en doktorshatt för den slutsatsen i sin avhandling ”Den hälsosamma arbetstagaren”.
Risken finns, menar hon, att gränsen mellan arbete och privatliv suddas ut. Att individen får för stort personligt ansvar för sin egen hälsa och att arbetsgivarens engagemang i medarbetarnas friskvård lätt kan få mästrande undertoner.
Tanken svindlar. Tänk om hon faktiskt har en poäng. För nog är det väl så att hälsoprojekten spridit sig som en löpeld i arbetslivet de senaste åren, för att inte använda ordet farsot.
På var och varannan arbetsplats startas hurtiga friskvårdsgrupper, gärna med engelskt namn.
Och då är det inte bara steg som ska räknas. Arbetsgivaren bekostar också mätningar av BMI, midjemått och blodtryck och målet är att pressa de fysiska värdena åt rätt håll.
Personalen är ju arbetsgivarens viktigaste resurs så det gäller att se till att få ut maximal produktivitet till så liten kostnad som möjligt. Då måste medarbetarna hålla sig friska – och på jobbet.
Och det är väl bra, alla vill vi väl må bra. Frågan är bara var det ska sluta.
Häromdagen hörde jag talas om en tjej som funderade på att sjukskriva sig (!) för att de skulle starta en viktminskningstävling på hennes jobb. Tanken på att ställa sig på vågen inför arbetskamraterna blev helt enkelt för mycket. Att arbetsgivaren dessutom skulle följa utvecklingen med staplar och diagram gjorde inte saken mycket bättre.
Har det redan gått så långt lär det inte dröja länge innan arbetsgivarnas mätiver tas till nästa nivå. Då är det slut på viftandet med morötter till förmån för rena piskor.
Inom en snar framtid kommer anställningsvillkoren att kopplas direkt till din medicinska status och årets viktminskning kan bli en riktigt viktig punkt på lönesamtalet. Gå ner tio procent i vikt och få tio procent högre lön. Det blir extra semesterdagar till dem som lyckas hålla kolesterolet nere.
Kanske blir det bara de som har ett idealiskt BMI som får gå med på personalfesten, eftersom de andra behöver ge sig ut i motionsspåret och hålla sig till en hälsosam och stärkande kost.
Det är inte långt kvar. Tro mig. Bli inte förvånad när du vid nästa anställningsintervju inte bara får göra ett psyktest, utan också ett grundligt fystest och dessutom kavla upp ärmarna för att få fram värden på ditt kolesterol och HbA1c.
När du sedan skriver på anställningskontraktet kommer du också att få kvittera ut din alldeles egna, obligatoriska, puls-, blodtryck- och stegräknarapparat som du förväntas ha på dig dygnet runt.
Och om du sen blir sjuk, och inte har varit med i företagets hälsoprojekt, då får du faktiskt skylla dig själv. Det är ingenting som företaget, eller Försäkringskassan för den delen, rimligtvis kan ta något ansvar för.
Så innan du antar utmaningen att gå till Paris eller springa maraton tillsammans med kompisarna på jobbet – tänk dig för.
Annette Wallqvist