I Norrbotten är alla vana vid avstånden, men 40 mil för ett fackmöte känns långt. Mikael Rova har prioriterat bort skogen, skidåkningen och fotbollen för att hinna med fackjobb och familj.I Norrbotten är alla vana vid avstånden, men 40 mil för ett fackmöte känns långt. Mikael Rova har prioriterat bort skogen, skidåkningen och fotbollen för att hinna med fackjobb och familj.
Vi träffas i polishuset i Haparanda. Den som inte har varit i Tornedalen på några år skulle kunna tro att Haparanda förändrats i grunden. Ikea har ju kommit hit, byggboomen har infunnit sig och passerat, högkonjunkturen har dragit förbi – men det mesta är sig likt. Det är lugnt, tyst, mycket snö och i affären har folk tid att prata med kassabiträdet.
Polisen Mikael Rova bor och jobbar i trakten.
– Ikea har inte inneburit ökad brottslighet enligt min uppfattning. Stan har väl vuxit en del men inte så att det märks extremt mycket, säger Mikael Rova.
Kan du berätta om ditt arbete?
– Under en tid jobbade jag som yttre befäl här i Haparanda, en traineeplats. Men den drogs in på grund av den dåliga ekonomin. Nu är jag i yttre tjänst i Övertorneå.
Varför blev du polis?
– Tidigare var jag yrkesmilitär på K4. Mitt jobb där var i fara och jag fick erbjudande om omställningsutbildning till polis och hoppade på. Nu har jag varit i yrket i ett och ett halvt år och ångrar inte mitt val, trots att det med facit i hand visat sig att mitt gamla jobb inte drogs in. Konstigt nog har jag mer ledig tid som polis än som militär.
Vilka fackliga frågor är viktiga i ditt område?
– Jag har ju inte varit med så länge, men under hösten var det ju mycket tal om arbetstider och RALS. Nu handlar det mesta om besparingarna. I Norrland präglar dessutom avstånden allt, till och med det fackliga engagemanget. Det tycker jag inte att man verkar förstå riktigt söderöver.
Hur menar du då?
– Luleå är mittpunkten här. Dit har jag 20 mil enkel resa för styrelsemöte en gång varannan vecka, vi övernattar aldrig. Folket från Gällivare och Arvidsjaur har ännu längre att åka. Ibland känns det lite frustrerande, som om man inte förstår problemen i Stockholm och Skåne. Också det vanliga polisiära arbetet påverkas då det är möten och annat i Luleå. Det konstigt att man inte budgeterar alls för yta utan bara för antal personer. Det är helt enkelt dyrt att åka bil.
Hur får du tiden att räcka till?
– Det gör den ju inte. Förr var jag mycket ute i skogen, åkte skidor på vintern. Nu finns det ingen möjlighet för sådant förutom att jag spelar fotboll i Polcirkelns/Svanstein när det blir tid över. I första hand kommer familjen och jobbet. De timmar som blir över lägger jag på mitt fackliga arbete.
Vill du göra en facklig karriär parallellt med den polisiära?
– Nej, nej. Jag har fullt upp med att sitta i styrelsen här och lära mig hur det fungerar. Det är väldigt mycket att plugga in sig på om man inte har erfarenhet sedan tidigare.
Nämn något som du tycker är riktigt positivt. Något bra som händer i Tornedalen nu?
– Distansutbildningen. Den har gett resultat och nu finns det unga poliser som söker sig till de små samhällena i vårt län. Oftast har de anknytning och vill stanna på orten.
Namn: Mikael Rova
Bor: Neistenkangas, Norrbotten
Arbetsplats: Yttre tjänst i Övertorneå
Fackligt uppdrag: Rekryteringsansvarig, Norrbotten
Familj: Sambo Jenni, Henrik, Alexander – 4 år respektive sex månader
Ålder: 27 år
FO Norrbotten
Antal medlemmar: 409
Förtroendevalda: 40 med sektionerna
Ordförande: Björn Lundberg