Annons
Annons

Webbpolis, ett modernt
sätt att fotpatrullera

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I Finland har polisen börjat ungdomspolisverksamhet på internet. På nätet är tröskeln lägre för ungdomarna att berätta om saker de funderar på och det är högt i tak. Polisens närvaro på nätet gör att ungdomarna kan känna sig lugna och trygga.I Finland har polisen börjat ungdomspolisverksamhet på internet. På nätet är tröskeln lägre för ungdomarna att berätta om saker de funderar på och det är högt i tak. Polisens närvaro på nätet gör att ungdomarna kan känna sig lugna och trygga.

Får man ge tillbaks om man får stryk utan anledning? Är det lagligt att vara tillsammans med någon som är under 16 år? Vilket brott ger en markering i brottsregistret? Det här och om mycket annat diskuterar ungdomar runtom i Finland med överkonstapel Marko Forss när de möter honom i landets populäraste webbcommunity, IRC-Galleria.

Marko Forss från ungdomsgruppen i centrumdistriktet i Helsingfors skapade en egen profil på sajten, helt öppet med sitt eget namn och bild för snart åtta månader sedan. Där uppträder han under signaturen fobba och har en egen blogg, informerar om polisens verksamhet, diskuterar med ungdomarna enskilt eller i grupp och svarar på frågor, ibland med hjälp av lagboken.

Nätet når tusentals i realtid

– Målet är att ge råd och vägledning, inte att vara en nätbevakare eller ”brottsanmälansautomat”, börjar Marko Forss.

Han tycker att arbetssättet passar bäst för närpolisen. IRC-Galleria har en halv miljon registrerade användare och medelåldern är 20 år. Av landets ungdomar mellan 13 och 17 år använder 60 procent sajten dagligen.

– Det är ett modernt sätt för polisen att fotpatrullera. Om jag går till ungdomsgården, når jag ett tjugotal ungdomar. På nätet pratar jag med tiotals, ibland med hundratals ungdomar varje dag.

Forss går in på IRC-Galleria via en lapptop som inte är anknuten till polisens nätverk på grund av datasäkerhetsskäl. De enskilda besöken av medlemmarna i IRC-Galleria räknas i ett statistikverktyg, de varierar från femtio till några hundra under en dag. Under en vecka har han cirka tretusen besökare, ibland upp till femtusen.

Tanken om en webbpolis väcktes när Marko utredde brott som begåtts av minderåriga. Han upptäckte att bråk och mobbning ofta börjat i den virtuella världen och fortsatt i den verkliga världen eller vice versa. Påhejad av sin chef presenterade han idén till ledningsgruppen på polisstationen i Helsingfors. Men där stötte de på en generationsklyfta.

– Man visste inte vad IRC-Galleria är för något, eftersom hela internet är så främmande.

Man beslutade ändå att köra på prov, men eftersom verksamheten var helt ny, saknades resurser. I början använde Forss en hel del av sin egen fritid för att utveckla den nya metoden. Efter två månader skapade en IRC-Galleria-medlem en fanclub med slogan ”fobba är en vän”.

Låg tröskel för att närma sig polisen

Marko Forss får hundratals meddelanden i veckan. Hälften av meddelandena kommer som privata meddelanden, hälften så att alla kan se dem. Största delen av dem är frågor eller kommentarer. Forss tycker sig ha märkt hur en morrande tonåring blir som ”ett verbalt under” när denne sätter sig bakom tangentbordet.

– Jag behöver inte uppmana ungdomarna. På nätet är tröskeln lägre för att berätta om personliga eller svåra saker, det syns tydligt. Det behöver ju inte utesluta andra kommunikationsvägar utan erbjuder ett nytt sätt att ta kontakt med polisen.

Forss diskuterar med ungdomarna i IRC-Gallerias olika grupper som i grupperna ”polisen är en vän”, ”polisen är skit” och ”misantropi” (människohat) eller i grupper där man försvarar legaliseringen av cannabis. Några undrar vad polisen gör där. I sin blogg svarar Forss på detta med: ”diskussionsgruppen är meningslös om det inte finns ”missljud” där. Tanken är inte att börja spana på gruppens texter utan att delta i diskussionen helt enkelt”.

– Jag är inte där för att begränsa yttrandefriheten eller för att bevaka diskussionen. Men om jag upptäcker text som är olaglig, kan jag påpeka detta för skribenten. Att bevaka meddelanden är nätmoderatorernas uppgift, förtydligar Forss.

En del av meddelandena är tips som ungdomar skickar på eget initiativ. Sådana får han några stycken per vecka. Forss har hjälpt många med att göra brottsanmälan. Åtminstone ett våldtäktsärende har gått vidare till en åklagare. Ibland har dessutom gamla brott kunnat lösas. Forss berättar att han läste om en misshandel i en blogg. Utifrån beskrivningen identifierades en gammal, olöst misshandel som fanns i polisregistret. Forss förhörde den misstänkte som erkände.

IRC-Galleria har visat sig pålitlig då han kallar misstänkta eller målsägande till förhör eller förmedlar lägesrapporter om var i byråkratin ärendet befinner sig just nu.

– Det är ibland svårt att nå unga, men i IRC-Galleria loggar de garanterat in sig varje dag.

Forss har märkt att det är lättare att få kontakt med ungdomar från olika etniska grupper också.

Internet har många möjligheter

Helsingfors polisstation har fått pengar från inrikesministeriet för att anställa en till närpolis i IRC-Galleria från och med i början av maj . I Finland bereder man också det så kallade Blue Button -tipsanmälanssystemet på nätet. Sajtinnehavaren har en länk på sin webbsida. Via den kommer man direkt till en blankett där man fyller i uppgifter om ett tipset. Genom att trycka på en knapp har man sedan skickat tipset till polisen. Motsvarande system testas i Norge och kan även komma att införas i Sverige.

– Jag tror att med polisens synliga metoder på olika sajter, får vi ett ännu bättre resultat. Det är alltid mer ansträngande att skicka ett e-postmeddelande eller att trycka på en knapp på en ansiktslös sajt än att prata med en ”halvbekant” polis på nätet, säger Forss.

Idag tar webbpolisarbetet hälften av Forss arbetstid. Just nu håller han på att utveckla ett nytt skolmobbningsprojekt i IRC-Galleria i samarbete med sju högstadieskolor i centrala Helsingfors och med socialtjänsten.

– Nätet har en enorm potential. Myndigheterna ändvänder ännu inte nätet tillräckligt.

Det saknas förståelse för hur mycket av ungdomars liv redan finns på nätet idag.

Växjöpolisen efterlyser tips via internet

Närpolisen i Växjö har också upptäckt fördelarna med internet. För drygt två år sedan började man lägga ut banners på populära ungdomssajter såsom Lunarstorm och Bilddagboken. Det börjades på prov, men då fördelarna var stora beslutade Kronobergspolisen att fortsätta. Abonnemanget förlängs årsvis.

Via dessa banners efterlyser polisen tips om brott som skett eller som är på gång. Man informerar också om kommande satsningar inom polisen. Informationen intensifieras inför skolavslutningar och storhelger. Antalet tips varierar veckovis, likaså kvaliteten. Tipsen kan lämnas anonymt.

Men här handlar det inte om en särskild polisprofil på nätet och polisen pratar inte aktivt med ungdomarna på nätet.

– Vårt mål är snarare brottspreventivt. Vi vill också vara synliga på nätet så att ungdomarna förstår att polisen är närvarande även i dessa forum, säger ungdomspolisen och initiativtagaren Malena Gunnarsson.

Polismyndigheter på andra orter i Sverige har tagit efter, men det är inte känt hur många.

 

FAKTARUTA

Marko Forss tips om hur du blir en bra webbpolis:

– Tillräckligt lång erfarenhet av polisarbete, så du kan svara på frågor och vara trovärdig.

– Försök svara på så många frågor och hälsningar som möjligt.

– Var avslappnad, men lagom saklig. Undvik ett stelt och byråkratiskt språk.

– Var ärlig och var dig själv, spela inte roller.

– Låt dig inte provoceras av käbbel utan försök svara med lämplig humor.

– På nätet används mycket slang och uttryck. Fråga ärligt vad de betyder om du inte vet.

– Smöra inte, berätta ärligt vad du tycker. På nätet måste du satsa hela din personlighet.

Maria-Kaisa Jurva

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser