Annons
Annons

Fransk polis utvisar på beting

14 juli 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Poliskåren i Frankrike får allt högre beting vad gäller utvisningar av papperslösa. Obehagligt och inhumant, säger en del poliser. Andra anser att det är nödvändigt.Poliskåren i Frankrike får allt högre beting vad gäller utvisningar av papperslösa. Obehagligt och inhumant, säger en del poliser. Andra anser att det är nödvändigt.

Förra året skulle den franska polisen utvisa 26 000 utlänningar. Men i januari i år konstaterade regeringen nöjt att målet hade uppnåtts med råge. Nästan 30 000 personer, som vistades illegalt i Frankrike, hade eskorterats utanför landets gränser. Presidenten Nicolas Sarkozy har sagt att Frankrike i högre utsträckning ska välja sina invandrare utifrån landets egna behov av arbetskraft. Men både ”sifferpolitiken” i sig och vad som egentligen döljer sig bakom statistiken är omdiskuterat. En relativt hög andel av de ”papperslösa” är till exempel EU-medborgare, som har gått över tremånadersgränsen.

Kritikerna hävdar att alla medel tillåts, för att förverkliga en politik som flirtar med främlingsfientligheten hos befolkningen. Andra anser att den är nödvändig.

– Vi kan inte ta emot all världens misär och alldeles för många personer vistas illegalt i landet, säger Fabrice Poli i ett av de största polisfacken – Alliance.

Han försvarar det nya resultattänkandet för poliskåren. Det gäller inom alla områden, men uppfattas som särskilt känsligt, när det handlar om kontrollen av illegala invandrare.

– Förr om åren spelade det ingen roll vad man egentligen uträttade under arbetstid. Men idag måste man hålla nere de statliga utgifterna, även inom polisen. Därför är det normalt att man kräver resultat, säger han.

Men fackförbundet Alliance beskylls av sina kollegor för att vara Nicolas Sarkozys språkrör inom poliskåren, och de andra förbunden är desto mer kritiska till betingen.

– Jag försökte sköta jobbet snyggt och informerade folk i förväg, så att de hann packa innan vi skulle hämta dem. Men plötsligt fick vår brigad order om att fördubbla antalet utvisningar på ett år. Det skulle gå betydligt snabbare och vi var tvungna att jaga familjer med barn. Allt för att nå målet, berättar Roland Gatti.

Fram till pensionen nyligen arbetade Roland Gatti för utlänningspolisen i Metz i nordöstra Frankrike. Efter att ha kritiserat invandringspolitiken i medierna stängdes han av från jobbet under en period. Han fick en varning, trots att han som fackligt aktiv inom SGP-FO ansåg att han hade meddelarskydd. Precis som inom andra fackförbud anser han att det nya prestationssystemet skapar en osund stämning på polisstationerna.

– Enskilda poliser får numera premier efter resultat. Men de som gynnas är de som stryker sina överhårdnade medhårs, inte de som gör ett bra arbete, säger Yannick Danio som är företrädare för ett annat fackförbund, UNSA Police.

Yannick Danio säger också att poliser nu oroas av att de har fått beting på att jaga en ny grupp av brottslingar i kampen mot den illegala invandringen. Invånare som hjälper papperslösa ska i större utsträckning också straffas.

Anna Trenning-Himmelsbach

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst