Annons

Annons

Polis blev årets hjältinna

19 augusti 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Jeanette Larsson är kriminalinspektör i Malmö och ledamot i Gaypolisföreningens styrelse. I samband med Pridefestivalen fick hon ta emot Transföreningen FPES pris som "2009 års hjältinna" för sitt stora civilkurage och djupa engagemang för mänskliga rättigheter.Jeanette Larsson är kriminalinspektör i Malmö och ledamot i Gaypolisföreningens styrelse. I samband med Pridefestivalen fick hon ta emot Transföreningen FPES pris som "2009 års hjältinna" för sitt stora civilkurage och djupa engagemang för mänskliga rättigheter.

Vad hade du gjort för att få priset?

– Det var en händelse, då chefen berättade om en transperson, en person som fötts som man men opererats till kvinna, som tagit livet av sig. Mycket tragiskt, men chefen beskrev det som ”ett lite lustigt och annorlunda ärende”. Jag talade om att jag tyckte det var opassande att göra sig lustig över en person som tagit sitt liv, speciellt med tanke på polisens värdegrundsutbildningar som jag just hållit för cheferna.

Vad hände då?

– Jag blev inkallad till cheferna som försökte få mig att backa från det jag hade sagt. De menade att jag hade överreagerat för att jag är gay. Men jag förklarade att jag skulle ha reagerat likadant om det gällt någon annan. Men det var särskilt illa att det handlade om en person i en minoritetsgrupp.

Vad hände när du skulle ta emot priset?

– Jag fick först inte åka. Personaldirektören menade att jag fått priset som privatperson. Det tyckte jag var fel, eftersom händelsen hade inträffat när jag var i tjänst och jag hade reagerat som polis. Men efter ett tv-inslag om att jag inte skulle få åka ändrade hon sig.

Vilka slutsatser drar du av det som hänt?

– Att vi har mycket kvar att arbeta vidare med när det gäller polisens värdegrund och HBT-frågorna. Polisen måste öka sitt förtroende i den gruppen. Det har ett jättestort symbolvärde att jag fick pris just från en grupp, transpersonerna, vars förtroende för polisen ofta är lågt. Där måste vi som polismyndighet förstå hur viktigt vårt bemötande är.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst