ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Polis blev årets hjältinna

Publicerad 2009-08-20

Aktuellt Jeanette Larsson är kriminalinspektör i Malmö och ledamot i Gaypolisföreningens styrelse. I samband med Pridefestivalen fick hon ta emot Transföreningen FPES pris som "2009 års hjältinna" för sitt stora civilkurage och djupa engagemang för mänskliga rättigheter.

Vad hade du gjort för att få priset?

– Det var en händelse, då chefen berättade om en transperson, en person som fötts som man men opererats till kvinna, som tagit livet av sig. Mycket tragiskt, men chefen beskrev det som ”ett lite lustigt och annorlunda ärende”. Jag talade om att jag tyckte det var opassande att göra sig lustig över en person som tagit sitt liv, speciellt med tanke på polisens värdegrundsutbildningar som jag just hållit för cheferna.

Vad hände då?

– Jag blev inkallad till cheferna som försökte få mig att backa från det jag hade sagt. De menade att jag hade överreagerat för att jag är gay. Men jag förklarade att jag skulle ha reagerat likadant om det gällt någon annan. Men det var särskilt illa att det handlade om en person i en minoritetsgrupp.

Vad hände när du skulle ta emot priset?

– Jag fick först inte åka. Personaldirektören menade att jag fått priset som privatperson. Det tyckte jag var fel, eftersom händelsen hade inträffat när jag var i tjänst och jag hade reagerat som polis. Men efter ett tv-inslag om att jag inte skulle få åka ändrade hon sig.

Vilka slutsatser drar du av det som hänt?

– Att vi har mycket kvar att arbeta vidare med när det gäller polisens värdegrund och HBT-frågorna. Polisen måste öka sitt förtroende i den gruppen. Det har ett jättestort symbolvärde att jag fick pris just från en grupp, transpersonerna, vars förtroende för polisen ofta är lågt. Där måste vi som polismyndighet förstå hur viktigt vårt bemötande är.