Annons
Annons

Byt erfarenheter med Europeiska kollegor

7 oktober 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Vill du gå kurs som har internationell prägel? Eller lära dig mer om gränsöverskridande brottslighet och byta erfarenheter med poliser från andra europeiska länder? Då är verksamheten inom Europeiska polisakademin, CEPOL, något för dig.Vill du gå kurs som har internationell prägel? Eller lära dig mer om gränsöverskridande brottslighet och byta erfarenheter med poliser från andra europeiska länder? Då är verksamheten inom Europeiska polisakademin, CEPOL, något för dig.

CEPOL anordnar mellan 80 och 100 aktiviteter varje år i form av kurser, konferenser och seminarier. Kurserna är främst till för högre tjänstemän, det vill säga poliser som har arbetat några år. Men akademin utarbetar också program för utbildning av polistjänstemän på lägre nivå, när det gäller gränsöverskridande samarbete.

De aktiviteter som arrangeras är menade att vara intressanta för samtliga deltagare, det innebär att kurserna inte kan vara landsspecifika. Tanken är att deltagarna ska få ökad kunskap om hur olika länders polisarbete och straffrättsliga arbete ser ut, och lära sig mer om hur man kan samarbeta inom EU:s ram.
– Vi når 2000 poliser i Europa per år, och 700 experter används för kurserna som lärare och föredragshållare. Under förra året deltog bara 44 poliser och 19 experter från Sverige. Vi vill att det ska bli fler, säger Bo Åström som är kriminalkommissarie och chef for Internationella enheten, Polishögskolan.

Det enda som myndigheterna behöver betala för de poliser som åker på CEPOLs aktiviteter är lönen och resan. Resten går ur organisationens budget.
– Jag tycker verkligen att svenska poliser borde ta tillfället i akt mer och gå på de aktiviteter som CEPOL anordnar. Det är unika tillfällen att bygga nätverk i Europa och lära känna internationella experter inom viktiga områden, säger Bo Åström.

Fakta:

Europeiska polisakademin (CEPOL) är sedan 2006 en EU-institution. Organisationen är uppbyggd som ett nätverk, och har en styrelse med representanter från samtliga EUs medlemsstater. Ordförandeskapet cirkulerar på samma sätt som EU-ordförandeskapet. Under detta halvår är det Polishögskolans rektor, Ebba Sverne Arvill, som håller i ordförandeklubban.

Fyra kommittéer arbetar under styrelsen: programkommittén, budget- och administrationskommittén, tränings- och forskningskommittén samt strategikommittén. Under dessa finns det dessutom ett antal arbets- och projektgrupper.

CEPOLs sekretariat ligger i Bramshill, väster om London. Här arbetar 25 personer under svensken Ulf Göransson, som bland annat är före detta rektor för PHS.

Läs mer om CEPOL: www.cepol.europa.eu

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst