Annons
Annons

Gedigna förberedelser ger lugnt ordförandeskap

7 oktober 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisen andas ut efter första halvan av EU-ordförandeskapet. Ordningsstörningarna har varit få och samverkan mellan myndigheterna god. Men kommunikationssystemet Rakel ställer till stora problem i Stockholm.Polisen andas ut efter första halvan av EU-ordförandeskapet. Ordningsstörningarna har varit få och samverkan mellan myndigheterna god. Men kommunikationssystemet Rakel ställer till stora problem i Stockholm.

Under innevarande halvår, med pågående svenskt EU-ordförandeskap, kommer det sammanlagt att hållas över 100 möten i Sverige med deltagande politiker från stora delar av världen. Utrikesminister Hillary Clintons besök var den händelse som i förväg bedömdes ta störst resurser i anspråk. Men Clinton valde att utebli och med henne de befarade oroligheterna.

Enligt det nationella huvudskyddsombudet, Anna Nellberg, har polisarbetet hittills fungerat mycket bra. Inga större konfrontationer har skett och ur facklig synvinkel har sådant som avtal och inkvarteringar varit tillfredsställande.

– Glädjande att konstatera att svensk polis varit väl förberedd, säger, Anna Nellberg.

Hon anser att framgången grundades tidigt genom noggranna förberedelser. Dessutom har polisen under de senaste åren haft flera tillfällen att träna och exempelvis finslipa den särskilda polistaktiken (SPT).

– Vi har också tryckt rejält på informationen och gjort en egen folder som använts mycket. Praktiska detaljer är viktigt, exempelvis är det lättare att smälta jobbiga arbetstider om du är förberedd, säger Anna Nellberg.

Peter Frisell, vice ordförande i förbundsområde Stockholms län, anser också att polisens arbete med koppling till EU-ordförandeskapet hittills har varit en framgång. Det har bara förekommit ett fåtal ordningsstörningar. De många skyddstransporterna har i och för sig resulterat i avstängda vägar och trafikproblem, något som spätts på ytterligare av gatuarbeten.

– Då blir det rörigt och stressigt för patrullerna, men sådant få vi räkna med. Det jobbiga är att kommunikationen inte håller måttet.

Rakel ett sorgebarn

Det är Rakel som ställer till det (se artikel sid???). Trots krav på tillfredsställande logistik och samband måste polisen i Stockholm använda tre olika system parallellt, ändå fungerar det inte alltid.

– Larmfunktionen är ibland satt ur spel och LKC kan inte alltid se vem som larmar, säger Peter Frisell.

I åtminstone ett fall kunde bristerna ha orsakat en allvarlig incident. En person som deltog i EU:s möten eskorterades i bil genom Stockholm. Samtidigt färdades en polisbil under utryckning i närheten.

– Det var mycket nära att de krockade i hög hastighet. Orsaken var att poliserna i de två fordonen tvingades använda olika kommunikationssystem.

Semesterplaneringen är hans andra exempel på något som fungerat mindre bra under EU-kommenderingarna. Ett 1 000-tal extrainkallade poliser gick sysslolösa under vecka 29.

– Ingenting hände ju och det var naturligtvis bra. Ansvariga hade ju råkat illa ut om det inte funnits förstärkning i ett nödläge. Men det borde ha gått att planera bättre.

SPI-avtalet i Jämtland

Som Polistidningen tidigare rapporterat om var det länge oklart vilka avtal som ska gälla under EU-kommenderingarna. I skrivande stund är det bara under en möteskommendering – i Åre – som SPI-avtalet kommit till användning. Då gällde det poliser utbildade i SPT-konceptet, polisinsatschefer, spaningspersonal, insatsstyrkorna, bombgruppen och ledningsstödet. Övriga personal hade det vanliga avtalet.

Kent Lundgren, huvudskyddsombud i jämtland, konstaterar att inkvarteringen i den lilla skidorten fungerade bra.

– Vi har ju sett att det inte går att dumspara. Här hyrdes samtliga poliser in på Continental Inn och andra hotell. Enkelrum gällde. Min inställning är att det går att stå ut med sämre vid en krissituation, men bara då.

Stabschefen kommissarie Björn Holck-Clausen vid Rikspolisstyrelsen är nöjd med de genomförda kommenderingarna. Han understryker vikten av bra förberedelser.

– Jag tror aldrig vi haft så fin myndighetssamverkan med högt i tak och bra stabsarbete. Det känns som om varenda åsikt vädrats, säger han.

På frågan om hur han ställer sig till de omfattande Rakelproblemen svarar Björn Holck-Clausen:

– Jag visste faktiskt inte att det var så illa. Frågan lyftes för någon månad sedan och borde vara löst.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst