Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Gävleborg är ett mellanlän — varken stort eller litet, norrland eller söder. Ibland känner förbundsområdet sig lite bortglömt. Och trots att myndigheten är duktig rent resultatmässigt, upplever poliserna här att de inte får kompensation för det och lönenivåerna är för låga. Det säger Gudhrun Unogård ordförande i förbundsområdet sedan fyra år. Hon har varit fackligt aktiv i olika omgångar sedan 1980-talet.Gävleborg är ett mellanlän — varken stort eller litet, norrland eller söder. Ibland känner förbundsområdet sig lite bortglömt. Och trots att myndigheten är duktig rent resultatmässigt, upplever poliserna här att de inte får kompensation för det och lönenivåerna är för låga. Det säger Gudhrun Unogård ordförande i förbundsområdet sedan fyra år. Hon har varit fackligt aktiv i olika omgångar sedan 1980-talet.

Vad är det för skillnad på att vara facklig nu jämfört med då?

– Då var det traditionellt fackligt arbete med MBL och dålig insyn. Facket kom alltid in sent i processen. Nu kommer vi in tidigare och det är en helt annan samverkan.

Vad jobbade du med innan du blev facklig på heltid?

– Jag jobbade treskift i radiobil i Söderhamn. Det är ett fantastiskt roligt jobb som jag kan sakna ibland. Att jobba i yttre tjänst är det absolut bästa inom polisen. Jag tycker det trots att jag har varit polis i 35 år.

Har ni, som många andra myndigheter, märkt av att det är dåliga tider?

– Ja, av ekonomiska skäl har arrestlokalerna stängts i Bollnäs och Söderhamn under vardagar. Det innebär att vi måste åka till arresten i Hudiksvall istället. På helgerna är det något bättre eftersom vi då har både Hudiksvalls och en av de två andra arresterna öppna. Stängningen upplevs som en klar försämring i verksamheten och är ett stort irritationsmoment för dem som arbetar ute.

Vilka är de hetaste frågorna hos er just nu?

– Det är en organisationsjustering på gång här. Beslut fattas i oktober. Men som förslaget ser ut kommer många chefer att få söka om sina tjänster. Det är cirka 20 chefer som berörs, vilket i princip är alla chefer över yttre befäl i den operativa verksamheten.

Vad är tanken bakom förändringen?

– Man ska ta bort avdelningschefsnivån och korta beslutsvägarna. I Hälsingland ska 4 polisområden bli två och i Gästrikland blir 2 områden till ett. Det är ett förslag fortfarande och inget är beslutat. Grundidén är att den vanliga organisationen inte ska märka av förändringarna så mycket, mer än att man får nya chefer.

Vad innebär det eventuella beslutet för er rent fackligt?

– Vi ska vara med i processen givetvis och ta in synpunkter. Senare kommer vi vara med vid intervjuer.

Hur har det gått med arbetstidsavtalet uppe hos er?

– Nu har avtalet landat, men det var väldigt upprört i början och man upplevde att man var på jobbet jämt – med all rätt. Vi är inne i ett arbete där övervärdet för arbetstidsavtalet ska justeras. RPS har sett ut ett antal myndigheter som drabbades extra hårt av avtalet. Vi sitter nu och räknar på hur hårt det slog. Men avtalet ligger som det gör och vi har tillämpningar som vi jobbar efter där vi försökt att lindra effekterna. Men vissa jobbar avsevärt mer än den timme som vi sålde i avtalet. Hur det går får vi se när vi har förhandlat färdigt med arbetsgivaren.

Är det svårt att få folk till myndigheten?

– Just nu har vi anställningsstopp. Men vi får ju aspiranter, även om de ofta dimper ner hos oss på väg någon annanstans. Och det är klart att aspiranterna kollar på löneläget när de väljer var de vill vara, så det kan ju påverka. Gävleborg har tidigare haft rykte om sig att vara en dålig myndighet att arbeta i, men det har vänt. Nu är det bra stämning och vi är på rätt väg känns det som. Finge vi dessutom ett bättre ekonomiskt läge skulle det bli riktigt bra. Det har betytt mycket med en ny länspolismästare som ser framåt och ett bra samverkansklimat.

Namn: Gudhrun Unogård

Ålder: 55

Bor: på en gård utanför Söderhamn

Familj: Man, tre vuxna barn och ett nyfött barnbarn

Fackligt uppdrag: Ordförande i förbundsområde Gävleborgs län

Karriär: Jobbat som polis i 35 år med ett kortare uppehåll på vägverket som trafikinspektör

Förbundsområde Gävleborgs län

Medlemmar: 490

Antal fackliga förtroendevalda: 31 personer inklusive styrelse, suppleanter, arbetsplats- och skyddsombud

Ordförande: Gudhrun Unogård

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser