Annons
Annons

Vandrande pinnar
i polisens djurpark

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Många är långa, svåra att fånga, många är små, mycket små, mycket små. Fritt citat från Beppe Wolgers visa ”okända djur”.

Unga poliser i yttre tjänst har stormat över alkoholutandningsprovens (vilket ord) måsten. Befäl har blivit irriterade då man ”tar en rattfylla”. Då måste man avbryta och köra in och statistiken ”dippar”. Det har till och med gått rykten om att ”blåser inte du, så blåser jag” och statistiken ökar. Men det är säkert bara elaka rykten.

Som nyuppstånden närpolis minns jag hur jag retade mig på ”gul tid”. Det var arbetstid som inte fanns uppspetat på ett IM, läs HR. Underförstått att vi närpoliser drev omkring på stan mellan beordrade och planerade uppdrag. Som hårt arbetande kvarters-/närpolis i centrala Lund höll jag tusen bollar i luften, men ville inte besvära ett ansträngt LKC att skriva HR i onödan. Ibland avbröt vi ett samarbetsmöte för att göra ett akut ingripande. Detta gick utanför ramen. Vad var det för färg på den tiden? Lite blågul … sådär … kanske!

Nu när jag dagligen sliter mitt hår på en familjevåldsavdelning, får jag och andra utredare höra att vi ska redovisa ett högre antal FUPPAR. Vi vet alla att en oerhört stor mängd utredningar utmynnar i mängder med förhör, telefonsamtal, mänskliga känslor, upprördhet och … ibland utgör de grunden till goda sociala åtgärder utförda av skolor, socialarbetare, föräldrar. Men.. det blir inte något FUPP.

Varför tycka så mycket i detta ämne? Jo, nu ska jag provocera: lägg ner de tidskrävande utredningarna där barnen är brottsoffer och gör fler FUPP med ringa narkotikabrott på kända narkomaner. Då kan statistiken nå oanade höjder och RPS kan fira med tårta.

Någonstans i hierarkin på Rikspolisstyrelsen kan man inte använda sig av det statistiska verktyget. Hade man räknat antalet bearbetade utredningar hade man fått ett helt annat mått på effektivitet i kriminalpolisarbetet. Nu när cheferna ska göra individkontroll och se hur många förhör som hålles per polisskalle börjar man undra. Varför inte räkna antalet brottsoffersamtal, tröst vid olyckor, peppning av ungdomar på glid eller mil i bil?

Det finns utredningar som fullständigt avdunstar svett, blod och tårar. För ALLA inblandade. En oskyldig eller skyldig, ett skräckslaget vittne, föräldrars heder, nertystade barn, sekretess mellan myndigheter, kvinnor med skyddat boende, nytt namn och ett nytt liv. Räknas då inte detta? Har jag inte gjort ett gott jobb ändå trots att det inte blev en pinne till?

Som samhällsmedborgare ser jag en fara i att nedvärdera polisens sociala roll i förhållande till den straffande. Vi ska vara bra på både och. Även brottslingen är ett brottsoffer. Är det effektivitet som eftersträvas tror jag att varje avrapporterande polis kan ge goda råd till RPS.

Mät gärna vad jag gör – men använd rätt tumstock.

Just nu funderar jag på om jag är en flitmyra eller en latoxe.

Lista över förkortningar:

HR Händelserapport

IM Ingripandemeddelande

FUPP Förundersökningsprotokoll

LKC Länskommunikationscentral

RPS Rikspolisstyrelsen

Ingegerd Nilsson, Brottsutredare i Malmö

Ämnen i artikeln

Detta är en krönika. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst