Annons
Annons

Polisförbundet om Stockholmsdeklarationen

11 december 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisförbundet är i positivt inställt till Stockholmsdeklarationen. Man delar uppfattningen om att informationsutbytet och polissamarbetet måste förbättras. Men man poängterar hur viktigt det är att diskutera förutsättningarna för hur de olika poliskårerna ska arbeta tillsammans.Polisförbundet är i positivt inställt till Stockholmsdeklarationen. Man delar uppfattningen om att informationsutbytet och polissamarbetet måste förbättras. Men man poängterar hur viktigt det är att diskutera förutsättningarna för hur de olika poliskårerna ska arbeta tillsammans.

Polisförbundets ordförande Jan Karlsen ger en rad exempel där de olika länderna inom EU har olika syn på polisen och polisiärt arbete.

– I allt fler länder tar bevakningsbranschen över delar av polisens arbetsuppgifter. Var går rågången mellan polisen och andra aktörer – ska det se olika ut i de olika EU-länderna? Och polisutbildningen – kan vi införa högskoleutbildning för alla poliser i Europa?

Polisförbundet menar att det är nödvändigt att diskutera dessa, och flera andra, frågor för att polissamarbetet ska fungera i Europa. Om det går att enas blir utbytet mellan poliskårerna betydligt enklare. Då återstår bara en del praktiska detaljer som måste lösas. Till exempel beväpning och anställningsvillkor.

– Det är lätt att säga att polisen ska samarbeta över nationsgränserna. Men vad händer om en svensk polis tvingas använda extrema våldsbefogenheter på till exempel en dansk medborgare på dansk mark? Vems arbetsmiljölagstiftning ska hantera detta, undrar Jan Karlsen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst