Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

För fem år sedan frågade valberedningen om Anna Ramsten ville kandidera till styrelsen. Då hade hon ingen erfarenhet av fackligt arbete – nu är hon ordförande i Uppsala och ser varje dag som en ny lektion.För fem år sedan frågade valberedningen om Anna Ramsten ville kandidera till styrelsen. Då hade hon ingen erfarenhet av fackligt arbete – nu är hon ordförande i Uppsala och ser varje dag som en ny lektion.

Namn: Anna Ramsten

Ålder: 42 år

Bor: I ett torp tre mil norr om Uppsala.

Arbetsplats: Tjänstledig spanare. Fackligt heltidsanställd, Polismyndigheten i Uppsala län.

Fackligt uppdrag: Ordförande, Förbundsområde Uppsala.

Familj: Sambo och hund.

I förra numret av Polistidningen berättade Anna Ramsten om sin syn på hur arbetstidsavtalet bör tolkas. Bakgrunden var att arbetsgivaren i Uppsala, på grund av sparkrav, väljer att göra nya listor istället för att förskjuta arbetstiden eller besluta om övertid.

– Det där är ständigt pågående. Vi och arbetsgivaren har helt enkelt olika uppfattning om avtalet. Lite har det klarnat, men vi är tämligen oense. De vill spara pengar och facket tycker inte att det var det som var meningen med avtalet, säger Anna Ramsten.

För att inte positionerna ska bli helt låsta har arbetstidsgruppen involverats enligt avtalet. Det innebär att en central partsgemensam grupp lämnar sin syn på hur avtalet bör tolkas.

– Det har varit till hjälp. Det märkliga är att i allt övrigt har vi ett mycket bra förhållande med arbetsgivaren. Tonen är god och vi har bra och konstruktiva förhandlingar, men listproblemet är det svårt att lösa.

Det var bara fem år sedan som du engagerade dig fackligt. Har du hunnit sätta dig in i allt som en ordförande måste ha koll på?
– Det är väldigt mycket som man bör kunna. Bland det roligaste är att jag bokstavligen talat lär mig nya saker varje dag. Ibland kan jag önska att jag började arbeta fackligt tidigare. Det hade gjort det lättare för mig under den första ordförandetiden. Samtidigt finns det många duktiga personer i styrelsen som har lång erfarenhet och gärna hjälper mig. Dem lutar jag mig mot och lär mig av.

Vilken är den viktigaste fackliga frågan inför 2010?
– Tveklöst ekonomin. 2009 blev ett tufft år och för Uppsalas del kommer dessvärre 2010 att bli ännu tuffare. Vi har fått 20 miljoner mindre än äskat och det innebär neddragningar på utbildningar och utrustning. Målet med besparingarna är att ingen ska behöva bli uppsagd.

Vad driver dig?
– I grunden är jag en människa som tycker att rättvisa är viktigt. Det var därför jag blev polis för 20 år sedan. Dessutom har jag svårt att hålla tyst när jag tycker att något är fel, det var kanske därför välberedningen kontaktade mig och frågade om jag ville kandidera till styrelsen. När jag jobbar fackligt strävar jag efter rättvisa och att hjälpa medlemmarna. Roligt är också att jag får en unik insyn, jag lär mig hur hela polissverige fungerar.

Saknar du aldrig polisarbetet?
– Jo, väldigt mycket. Det är det bästa jobb du kan ha. Jag har arbetat i yttre tjänst och haft skift i 20 år och det är ingenting som bara går att lägga av sig. Det låter kanske illa, men mycket är det att jag saknar adrenalinkicken. Att arbeta fackligt ligger ganska långt från polisvardagen, så är det bara.

Kommer du att ta på dig uniformen igen i framtiden?
– Jag vet inte om jag kommer att ta på mig uniformen. De senaste 10 åren har jag ju varit spanare men kanske kommer jag att jobba ute. Polis ska jag absolut arbeta som igen!

FO Uppsala län

Antal medlemmar: 496

Förtroendevalda: 43 stycken inklusive styrelse, skydds- och enhetsombud.

Ordförande: Anna Ramsten

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser