Annons
Annons

Klart för kameror i brandbilar

21 januari 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Brandbilarna i Rosengård får kameror och kanske pansarglas. Länsrätten tycker att behovet väger tyngre än integriteten.Brandbilarna i Rosengård får kameror och kanske pansarglas. Länsrätten tycker att behovet väger tyngre än integriteten.

Det har varit en segsliten process innan Räddningstjänsten Syd fick tillstånd att använda kameror i området Rosengård, Malmö. Skälet till kamerakravet var att brandmännen ofta utsattes för sten- och flaskkastning och har beskjutits med fyrverkeripjäser.

I oktober avslog dock länsstyrelsen en ansökan från räddningstjänsten som ville förse en släckbil med två kameror med möjlighet att filma 360 grader runt bilen både när den står stilla och är i rörelse. Räddningstjänsten underströk att filmen sparas i ett dygn och att dokumentationen tjänar till att både bevisa brott och förbättra arbetsmiljön. Men länsstyrelsen ansåg att de boendes integritet skulle kränkas och avslog ansökan. Nu har länsrätten ändrat detta beslut och hänvisar bland annat till att de boende riskerar att drabbas om räddningstjänsten inte kan agera på grund av hot och våld.

Thomas Nilsson, styrkeledare, välkomnar beskedet.

– Det har varit ett väldigt diskuterande och det är säkert bra. Allting har ju två sidor, men nog tycker vi att kamerorna på det hela taget är något positivt, säger han och tillägger:

– För tillfället är det väldigt lugnt i Rosengård, men det kan ändras snabbt.

Nästa steg blir eventuellt att räddningstjänstens fordon förses med pansarglas. Även på andra platser i landet planeras liknande åtgärder. Det är inte aktuellt med den dyraste typen av glas som tål beskjutning. Tanken är att rutorna ska klara kastad gatsten och flaskor.

– Men de kostar ändå fem gånger mer än vanliga så nog är det en kostnadsfråga, säger Thomas Nilsson.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst