Annons
Annons

Sunt förnuft
– bästa skyddet på nätet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Information om yrket, foton på familjen och festbilder. Två av tre unga poliser finns på facebook och många glömmer att kriminella också rör sig på internet.Information om yrket, foton på familjen och festbilder. Två av tre unga poliser finns på facebook och många glömmer att kriminella också rör sig på internet.

Den så gott som nakna polischefen i Norrland blev symbol för mindre genomtänkt internetanvändande. Det var några år sedan som han lade ut avklädda bilder på sig själv på en datingsida – och genom detta också hamnade på löpsedlarna. Sedan dess har facebook och twitter gjort sitt intåg. Alltfler människor bloggar och har egna hemsidor. Arbetsgivare, vänner och släkt följer den del av ditt liv som du väljer att offentliggöra. För poliser tillkommer ytterligare en grupp: kriminella som kartlägger och samlar information om motståndarlaget.

Nära 70 procent av alla unga poliser är med på facebook, det visar en färsk rapport som sammanställts på uppdrag av Polisförbundet. Tre procent av de tillfrågade poliserna (2 024 stycken) känner till att kriminella har lagt ut uppgifter om dem på internet. Hur stor del av uppgifterna som kan kopplas till ovarsamt ”nätbeteende” är det ingen som vet, inte heller hur många poliser som drabbats utan att känna till det. De oönskade uppgifterna som spridits handlar om allt från publicering av namn och bostadsadresser till lögnaktiga uppgifter om olika former av brottslighet.

 – De flesta i klassen har facebook och naturligtvis är det olika hur försiktig man är. Men jag tror nog att flertalet blivande poliser är medvetna om farorna, säger Naser Bajrami.

Han är 23 år gammal och går det sista året på polisutbildningen i Växjö. Själv har Naser Bajrami inget facebookkonto – ett medvetet val.

– Framförallt vill jag värna mina nära och kära, säger han.

Men Naser Bajrami har gått ett steg längre än de flesta. Han är försiktig med vem han lämnar ut sitt telefonnummer till. Och den som söker på numret får bara upp namnet, ingen adress. En utomstående som vill kartlägga hans liv måste anstränga sig.

– Jag har vetat länge att jag ska bli polis och redan innan jag kom in på utbildningen så förberedde jag mig genom att vara försiktig.

Juristen och före detta polisen Håkan Hallbäck undervisar på polisutbildningen i Växjö. Han tycker att det är viktigt med säkerhetstänkande på nätet och understryker ofta detta för sina elever. Men han anser inte att blivande och yrkesverksamma poliser helt måste undvika att synas på internet. Istället understryker han vikten av sunt förnuft. Det du inte gör i verkliga livet ska du inte heller ägna dig åt på nätet.

– Jag är inte med på facebook då det inte känns tryggt. Naturligtvis är det inte en bra idé att berätta om sin tillvaro för hela världen, säger Håkan Hallbäck.

Han nämner att det finns tecken på att polisers liv har kartlagts av kriminella som samlat information via till exempel facebook och twitter. En annan aspekt är att det är lätt att av okunskap agera i strid med personuppgiftslagen (PUL) och upphovsrätten för den som till exempel publicerar andras bilder.

– Slutligen kan det aldrig påpekas för ofta: Berätta inte om arbetsverktyg och polistaktik på nätet, säger Håkan Hallbäck.

Ola Olsson, tidigare ordförande för studentföreningen i Solna, tror att information från förbundet och polisskolarna har nått fram till studenterna. Till för något år sedan var vårdslöshet med facebook och twitter ett problem. Enligt Ola Olsson var det inte ovanligt att polisstudenter la ut bilder och information från insparksfester och andra privata tillfällen.

– Och man gjorde det ganska ohämmat faktiskt, och utan att fråga de som var fotograferade. Men nu har det blivit mycket bättre.

Dessutom innebär situationen på arbetsmarknaden att poliser, och företrädare för andra yrkesgrupper, ser över sitt rykte. Enligt Ola Olsson pågår det en diskussion bland många polisstudenter som funderar på sina framtida karriärer. Numera är det vanligt att arbetsgivare gör en slagning på internet för att undersöka vilka elektroniska spår som arbetssökanden har lämnat.

– Alla vill vara fläckfria när de ska börja jobba. Nästa fråga är om vi vill ha poliser med totalkontroll eller sociala människor som är som folk är mest, säger Ola Olsson.

  

7 saker att tänka på

? Familjens säkerhet: Om du publicerar bilder på familjemedlemmar kan risken för hot öka.

? Omgivningens säkerhet: Kollegor, kurskamrater och vänner kanske inte vill avbildas på internet iförda uniform. Respektera detta.

? Skildring av utbildningssituationer: Bilder och filmer på träning med vapen, batong, OC kan leda till missförstånd. Risken finns att allmänheten tror att poliser använder övervåld.

? Arbetsgivare: Det är vanligt att arbetssökande kontrolleras genom en slagning på internet. Då kan det vara klokt att inte skylta med skojbilderna från den allra blötaste kräftskivan.

? Inte blanda privat och jobb: Det är olämpligt att publicera bilder där du bär uniform bredvid semesterbilder där du är iklädd badbyxor och en stor stark.

? Blogga med eftertanke: Vid antagningen till polisutbildningen ställs krav på egenskaper som vidsynthet, tolerans, stresstålighet, ärlighet, lugn och medkänsla. Mindre bra är om du i din blogg profilerar dig som en person med helt andra egenskaper.

 

Fakta poliser och internet (studie genomförd på uppdrag av Polisförbundet)

? 17 procent av poliserna har en egen community på interntet, oftast i form av facebook.

? Två procent berättar på internet att de är poliser och tre procent känner till att någon kriminell har lag ut information om dem på nätet.

? Exempel på vad som lagts ut: Inspelningar från radion (S70), namn och adress, tjänstgöringslistor, bilder med kränkande text, falsk ryktesspridning angående brottslighet och bilder från ingripanden.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser