Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Tommy Andersson har jobbat fackligt i snart tjugo år, men kallar sig för junior som kassör. Ett uppdrag som inte får så mycket uppmärksamhet, men hör till de viktigaste man kan ha som fackligt förtroendevald.Tommy Andersson har jobbat fackligt i snart tjugo år, men kallar sig för junior som kassör. Ett uppdrag som inte får så mycket uppmärksamhet, men hör till de viktigaste man kan ha som fackligt förtroendevald.

– Det är som att sköta ett litet företag, med alla in- och utbetalningar, verifikationer, skatter och deklarationer som ska göras, säger Tommy Andersson när han ska försöka beskriva kassörsuppdraget.

Han är alltså kassör i förbundsområde Örebro och har varit det sedan 2003. Lång tid, kan man tycka, men det håller inte Tommy själv riktigt med om. Han kallar sig lite skämtsamt för junior i rollen. Och den som har Tommys perspektiv på det fackliga arbetet kanske kan uppfatta det som så. Han blev invald i styrelsen i den dåvarande polisföreningen i Karlskoga redan 1990 och sedan dess har han fortsatt att jobba fackligt utan avbrott.

– Man får ju en insyn i hur saker fungerar här i myndigheten när man jobbar fackligt. Och en viss påverkansmöjlighet har man också.

Att Tommy Andersson blev just kassör var mer eller mindre en tillfällighet. Den tidigare kassören slutade och Tommy blev tillfrågad om han ville ta över.

– Jag blev väl övertalad, samtidigt som jag var lite stolt över ansvaret. Och så var det kul att prova något nytt.

Som kassör har Tommy ansvar för förbundsområdets ekonomi. Och det är stora summor det handlar om – omsättningen i medlemsavgifter till exempel, är runt två miljoner kronor om året. Men, som Tommy säger, det handlar mest om pengar som betalas in och ut på konton. Samtidigt gäller det förstås att ha koll på debet och kredit och att ta sin roll på allvar.

– Det är ju ett stort ansvar, där man som kassör har tillgång till mycket pengar. Det viktigaste är nog att man har disciplin och ser till att göra det som ska göras på en gång. Blir saker liggande blir det snabbt stora högar av verifikationer och räkningar och då blir det jobbigt.

När Polistidningen intervjuar Tommy har han åkt de fem milen från jobbet på polisstationen i Karlskoga till Örebro, där fackets expedition ligger. I polishusets kafeteria hejar han till höger och vänster och berättar att det har kommit många nya aspiranter till myndigheten. Vi kommer in på att de flesta myndigheter vill provanställa dem när aspiranttiden är över, något som Polisförbundet är kritiskt till.

– De har ju redan prövats under ett halvår som aspiranter, det borde väl räcka för att se om de fungerar som poliser, säger Tommy.

Under den tid som de nya polisassistenterna är provanställda betalar de inte full medlemsavgift till Polisförbundet, utan enbart den del som täcker försäkringarna. Och i de flesta fall även avgiften till förbundsområdet, som i Örebro ligger på 46 kronor i månaden.

Som kassör arbetar man ofta i det dolda. Något som Tommy Andersson å ena sidan verkar trivas ganska bra med. Men å andra sidan tycker han att det vore kul och bra att ha lite mer kontakt med andra kassörer i landet. För att utbyta erfarenheter och fräscha upp kunskaperna tillsammans.

– Vi kassörer är lite som musslor, jobbar i det tysta, samtidigt som det är vi som ser till att pengarna kommer in till förbundet. Jag skrev faktiskt en motion till Polisförbundets representantskap för några år sedan, om att jag tyckte vi skulle ha en årlig konferens för kassörer. Men den röstades ner. Jag tror att jag ska skriva en ny motion om det till i år!

Tommy Andersson

Ålder: 53 år

Fackligt uppdrag: Kassör och ledamot i förbundsområdesstyrelsen i Örebro.

Arbete: Skiftutredare i Karlskoga närpolisområde.

 

Förbundsområde Örebro

Antal medlemmar: 535

Förtroendevalda: 11 i styrelsen, 34 arbetsplatsombud i länet.

Ordförande: Anders Sjöberg

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser