Annons

Annons

Facklig gräsrot i betongförort

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Johan Biesheuvel har jobbat som polis i fem år och varit fackligt engagerad i tre. Nu är han platsombud på poliskontoret i miljonprogramsförorten Skogås, söder om Stockholm.Johan Biesheuvel har jobbat som polis i fem år och varit fackligt engagerad i tre. Nu är han platsombud på poliskontoret i miljonprogramsförorten Skogås, söder om Stockholm.

Det tar 20 minuter med pendeltåget från Stockholms central till Skogås, där miljonprogramsbetong samsas med pittoreska villaområden. Precis i närheten av pendeltågsstationen – förortens hjärta – ligger poliskontoret strategiskt placerat. Närmaste ”riktiga” polisstation finns i Handen, några kilometer därifrån. Och en dryg mil bort ligger Huddinge närpolisstation, som är basen för Johan Biesheuvel och hans fem kollegor på poliskontoret i Skogås.

– Men det är i Skogås vi jobbar, vi bara utgår från Huddinge. Poliskontoret i Skogås är bemannat och har öppet vissa dagar, men den mesta tiden är vi ute och rör oss i området. Det är det som är tanken med poliskontoren, att vi ska vara ute och bygga kunskap och lokalkännedom, berättar Johan Biesheuvel.

Johan Biesheuvel har arbetat på poliskontoret i ungefär ett år. Och ungefär lika länge har han haft sitt nuvarande fackliga uppdrag.

Vad gör du som arbetsplatsombud?

– Min uppgift är framförallt att vidarebefordra medlemmarnas åsikter till distriktet, i det här fallet Södertörn, och fackstyrelsen där. Det är de som har kontakterna med den högre nivån, både fackligt och med arbetsgivaren, och jag blir länken emellan, säger Johan.

Så du håller inte på med förhandlingar, till exempel?

– Nej, det sköts på högre nivå.

Vad har du gjort fackligt tidigare?

– Jag har varit engagerad sedan ungefär två-tre år tillbaka, på de arbetsplatser som jag var på då. Både som turlagsombud och som skyddsombud.

Varför började du jobba fackligt?

– Facket måste finnas som en motvikt till arbetsgivaren. Våra intressen måste vägas mot arbetsgivarens intressen. Någon måste ta på sig att ha den rollen på arbetsplatsen, och det började när jag blev skyddsombud. Sedan har engagemanget hängt kvar, och jag har haft en bra arbetssituation så att jag har haft möjlighet att göra en del fackligt också.

Vilken är den viktigaste fackliga frågan för er på poliskontoren, tycker du?

– Jag tycker nog inte att det finns någon speciell facklig fråga som är särskilt viktig just för oss på poliskontoren, det är samma som för andra som jobbar som närpoliser. Det som alltid kommer upp är ju förstås löner och arbetstidsavtalet som många har varit missnöjda med. Vi fick ju, precis som alla andra, jobba mer, men det har börjat sjunka in nu. Jag tycker att vi har en bra arbetssituation här i Huddinge, men det betyder ju inte alltid att vi får precis som vi vill.

Berätta lite om hur ni jobbar på poliskontoren!

– Vår uppgift är att ta itu med de specifika problem som finns i området, med fokus på ungdomar och vardagsbrott. Nu är inte Skogås lika socialt belastat som en del andra områden där det finns poliskontor. Vi kan till exempel gå runt lugnt i centrum utan att bli ansatta, så är det inte för alla kollegor på andra kontor. Men det är klart att det finns problem att jobba med. Vi gör allt från mopedkontroller och vanliga trafikkontroller till att jobba mot narkotika bland ungdomar, är ute i skolor och möter elever och informerar lärare om missbruk. Poliskontoren är ganska nya men satsningen är långsiktig, och jag tycker det här verkar vara ett vettigt sätt att jobba på, säger Johan Biesheuvel.

Fakta

Namn: Johan Biesheuvel
Ålder: 29 år
Fackligt uppdrag: Arbetsplatsombud på poliskontoren i Huddinge.
Arbetsplats: Poliskontoret i Skogås, Huddinge.

Förbundsområde Stockholm
Antal medlemmar: 4635
Antal förtroendevalda: 429
Ordförande: Stefan Eklund

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser