Annons
Annons

Svårt för förtidspensionerad polis att få jobba igen

3 maj 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Suzanne Wikström är förtidspensionerad polis från Gävle som kämpar för att få jobbet tillbaka. Men polismyndigheten vill inte lova någon fortsättning på den utvecklingsanställning hon har idag. Trots att regeringen är tydlig med att det är jobb som gäller för alla som kan.Suzanne Wikström är förtidspensionerad polis från Gävle som kämpar för att få jobbet tillbaka. Men polismyndigheten vill inte lova någon fortsättning på den utvecklingsanställning hon har idag. Trots att regeringen är tydlig med att det är jobb som gäller för alla som kan.

– Jag vill inget hellre än att jobba som polis igen, säger Suzanne Wikström, som skadades allvarligt i tjänsten när hon jobbade som ordningspolis i Stockholm på 1990-talet.

I flera års tid har Suzanne Wikström kämpat för att komma tillbaka till jobbet igen. Det första steget var arbetsträning hos polismyndigheten i Gävleborg, som Polistidningen skrivit om tidigare. Då fick hon jobba som civil utredare under ett år. Och sedan ett halvår har hon en så kallad utvecklingsanställning i myndigheten, finansierad av Arbetsförmedlingen.

– Målet är att nå en utökad arbetsförmåga och försöka få till en klassisk anställning med hjälp av lönebidrag, säger Johnny Karlsson, som är handläggare vid Arbetsförmedlingen i Gävle.

För polismyndigheten i Gävleborg är Suzanne Wikströms långa polisiära erfarenhet en tillgång, det säger exempelvis de förundersökningsledare hon arbetar med. Som civil utredare på halvtid utreder hon allt från snatterier till narkotikabrott.

Att en person som har varit förtidspensionär vill börja jobba igen är ovanligt, men inte unikt. Inom polisen har det dock inte hänt tidigare, där skulle Suzanne Wikström bli ett pilotfall med stort symbolvärde. Och helt i linje med regeringens arbetslinje, som föreskriver att alla som kan jobba ska göra det.

Länspolismästaren i Gävleborg, Christina Forsberg, är positivt inställd till Suzanne Wikströms vilja att komma tillbaka till jobbet. Samtidigt säger hon att hon inte vill spekulera framåt om vad som ska hända när utvecklingsanställningen tar slut i höst.

– Generellt tycker jag att det är värdefullt om vi kan hjälpa till att skapa möjligheter för kompetenta personer att lösa vårt uppdrag. Och som statlig myndighet ska vi ju vara föregångare. Men jag kan inte bedöma idag hur möjligheterna ser ut för en anställning, säger Christina Forsberg.

Facket: ”Alla måste hjälpas åt”

Polisförbundet har tillsammans med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan försökt hitta en väg för Suzanne Wikström att få tillbaka sitt polisjobb.

I flera år har Hans Olsson, ombudsman på Polisförbundet, arbetat med Suzanne Wikströms ärende. Han tycker att det är positivt att hon har fått möjligheten med en utvecklingsanställning, och hoppas på en fortsättning i form av en vanlig anställning i polismyndigheten.

– Det här handlar om en kollega som har varit utsatt för våld i tjänsten och därför blivit förtidspensionerad. Nu har hon av egen kraft kämpat sig tillbaka igen, då är det vår gemensamma skyldighet att hjälpa henne till arbete igen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst