Bättre resultat med fokus på platser

15 juni 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisarbete bör utgå från platser snarare än personer. Det menar forskaren David Weisburd som var i Stockholm och tog emot ett pris i kriminologi i mitten av juni.Polisarbete bör utgå från platser snarare än personer. Det menar forskaren David Weisburd som var i Stockholm och tog emot ett pris i kriminologi i mitten av juni.

David Weisburds forskning visar att brottslighet koncentreras till få och mycket små geografiska områden, som dessutom är desamma över tid. I en av sina studier har han räknat ut att polisen måste rikta sina insatser mot fyra gånger fler personer än platser för att komma åt samma mängd brott.

‒ Det är således mycket mer effektivt att rikta in sig på platser, säger han.

Och till skillnad från vad många tror förflyttar sig inte brottsligheten runt hörnet om polisen inriktar sig mot en speciell plats. Det är snarare så att de brottsförebyggande effekterna sprids, menar Weisburd.

Men för att lyckas med platsbaserat polisarbete krävs en radikal förändring av polisens organisation. Istället för dagens stora distrikt kanske polisen skulle organiseras i mindre områden, och i nära samarbete med andra samhällsinstitutioner. Rutinerna för datainsamling måste också förändras.

‒ Idag vet vi allt om gärningsmännen, men alldeles för lite om platserna. Datasystemen är inte byggda för sådan information. En polis som kommer till en plats behöver veta hur farlig den är och hur många brott som har begåtts där.

FAKTA

Får pris för nyttig forskning

The Stockholm Prize in Criminology delas ut årligen i samband med den internationella konferensen, The Stockholm Criminology Symposium. Prissumman är på 1 miljon svenska kronor. David Weisburd är professor både på George Mason University i USA och Hebrew University i Jerusalem. Han får priset för att hans forskning haft betydelse både för att minska brottsligheten och för praktiskt polisarbete.

Susanne Eriksson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst