Kia Samrell, polisinspektör och projektledare för Spiraprojektet, som fick Nelson Mandelapriset av Stockholms stad på nationaldagen. Spira är ett regeringsfinansierat mångfaldsprojekt som vänder sig till unga arbetslösa med utomnordisk bakgrund.Kia Samrell, polisinspektör och projektledare för Spiraprojektet, som fick Nelson Mandelapriset av Stockholms stad på nationaldagen. Spira är ett regeringsfinansierat mångfaldsprojekt som vänder sig till unga arbetslösa med utomnordisk bakgrund.
Hur känns det att ni fick Mandelapriset?
Det känns väldigt stort och jag är förstås jätteglad. Det är en bekräftelse på att vi jobbar ”rätt”.
Berätta hur det startade!
Det var ett projekt hos Södertäljepolisen mellan 2005 och 2007, då 17 personer med utomnordisk bakgrund civilanställdes. De fick kombinera studier med jobb hos oss, och då var ett av målen att de skulle komma in på polisutbildningen.
Hur många av dem är nu poliser?
Sju har blivit poliser och alla har sysselsättning. Till exempel inom kriminalvården och åklagarmyndigheten. Några är civilanställda inom polisen. Det var fantastiskt att se hur människorna växte under de två åren!
Hur många deltagare har ni haft i projektet?
Den här omgången, som startade i höstas, är det 70 personer. De tillhör den grupp som har svårast att komma in på arbetsmarknaden – unga mellan 18 och 24 år med utomnordisk bakgrund. Många av deltagarna bor i invandrartäta förorter och de blir i många fall en sorts ambassadörer i sina områden, när de berättar att de jobbar hos polisen.
Blir det någon fortsättning?
Vi vet inte än. Först och främst ska den här gruppen bli klar. I höst ska de förberedas vidare för att komma ut i arbetslivet, de har till exempel coacher som ska stötta dem i jobbsökande och cv-skrivande. Några har sökt till polisutbildningen och ungefär tio procent har redan fått jobb.