ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Rakel ännu inte ordinarie i Stockholm

Publicerad 2010-07-26

Aktuellt Polisen i Stockholm måste fortsätta att använda de gamla radiosystemen parallellt med Rakel. Problem med larmfunktionen och ett av stödsystemen gör att det ännu inte går att ha Rakel som ordinarie radiosystem.

Det var i början av juni som Stockholmspolisen hade ett så kallat driftsättningsmöte, för att gå igenom om Rakel kan användas som ordinarie radiosystem eller inte. Då kunde man konstatera att det fortfarande finns så ”allvarliga avvikelser” från hur systemet ska fungera, att man måste fortsätta att även använda de gamla systemen S80 och S70 parallellt.

– Det är fortfarande problem med larmfunktionen, till exempel så har operatörerna på LKC inte alltid kunnat höra larmen ordentligt, säger Charlotte Nichols som är vice huvudskyddsombud i Stockholm.

Ett annat problem är att Cora (ett stödsystem som ska öka trafikkapaciteten mellan Rakel och befintliga system på kommunikationscentralerna) inte heller är godkänt.

Som landets största polismyndighet har Stockholm fått testa Rakel i skarpa lägen mer än någon annanstans i landet.

– Vi har i stor utsträckning fått utveckla och förbättra Rakel under resans gång. Det har bland annat varit flera stora kommenderingar, då systemet har satts på hårt prov. Det är bra för att vi ska få kunskap om vilka delar som behöver byggas ut eller förbättras, säger Charlotte Nichols.

I slutet av året kommer det att vara ett nytt driftssättningsmöte, den här gången separat för stödsystemet Cora. Först därefter kan det beslutas om Rakel ska bli ordinarie radiosystem.

Fotnot: Rakel har varit i provdrift i Sverige sedan 2006, först ut var några polisområden i Skåne. I Stockholm har systemet testats sedan 2007. Idag är Rakel ordinarie radiosystem i flera polismyndigheter.